Doktorandene kommer for å bli

75 prosent av de utenlandske doktorgradsstudentene i Norge ønsker å bli i landet etter endt studium. Nesten halvparten av dem blir boende i Norge.

Av 2.003 utenlandske kandidater som avsluttet utdannelsen i perioden 1991-2011. 950 av dem bor fortsatt her, og 238 av dem er blitt norske statsborgere, skriver Forskerforum , basert på tall fra en undersøkelse foretatt av analysefirmaet Damvad.

En undersøkelse blant dem som flyttet fra landet etter at doktorgraden var forsvart viser at nesten halvparten av dem ønsker å komme tilbake til Norge. Det samsvarer godt med holdningene blant dagens doktorgradsstudenter; 75 prosent svarer at de ønsker å forbli i Norge når de er ferdige på skolen.

Gode finansieringsordninger og et trygt og stabilt samfunn gjør Norge til et attraktivt studieland, også på høyt nivå. Samtidig er det en fare for at mye kompetanse forsvinner dersom de utenlandske doktorandene forlater Norge så fort de er ferdige. Omtrent hver tredje doktorgradsstudent er utenlandsk, mens andelen er hele to tredeler innen teknologifag.