LO mener årets oppgjør kan ende i brudd

LO mener risikoen for brudd i forhandlingene med NHO er større denne våren enn på mange år.

– Jeg anslår at det er over 50 prosent risiko for at vi ikke blir enige i forhandlingene og at vi må gå veien til Riksmekleren i år, sier leder Knut Bodding i forhandlings- og HMS-avdelingen i LO.

Det er ti år siden sist det ble brudd i et mellomoppgjør, der tema i utgangspunktet er begrenset til kroner og øre.

Pensjon
Forhandlinger om prinsipper og andre goder er i utgangspunktet forbeholdt hovedoppgjørene, men LO har varslet at pensjon vil bli et tema når kravene presenteres for NHO mandag om en uke.

LO vil ha partene til å sette ned et utvalg for å berede grunnen for neste års hovedoppgjør der tariffesting av tjenestepensjon seiler opp som et hovedkrav. Det har NHO så langt avvist å snakke om.

Lavlønnsprofil
Bodding tror at et brudd ikke vil komme som en følge av størrelsen på LOs krav, men på profilen.

– De siste årene har det vært en sterk misnøye med at det har vært en sterk lavlønnsprofil. NHO har også ment at de siste oppgjørene har vært for gode. Det viktige for oss i år er å sikre kjøpekraften – og å få til en sterk og klar lavlønnsprofil. Så om vi ender hos Riksmekleren, er det ikke fordi kravet er så fryktelig stort, men på grunn av uenighet om lavlønnsprofilen, sa Bodding på et miniseminar for norske journalister mandag.