Ø.M. Fjeld-sjef: Offentlig prisjag skader næringen

Ensidig fokus på pris fra offentlige innkjøpere, er i ferd med å svekke konkurransekraften til den seriøse delen av byggenæringen.

Under et samrådmøte mellom byggenæringen og næringsminister Trond Giske i forrige uke, var Ø.M. Fjeld-sjef Kjell Bjarte Kvinge én av flere som uttrykte stor bekymring over at offentlige innkjøpere nesten utelukkende ser på pris når byggekontrakter deles ut.

– Så lenge vi kun blir vurdert på pris, åpner det dørene for de useriøse aktørene, sa Kvinge, som mener det er en utfordring for hele næringen at det er stor spredning blant bedriftene, både i forhold til størrelse, kompetanse og seriøsitet.

– Mange av de useriøse aktørene får med dagens praksis operere fritt i markedet, og det er med på å ødelegge omdømmet til bransjen. Her har det offentlige et helt spesielt ansvar å ta, sa Kvinge.

Ø.M. Fjeld-sjefen ønsker i større grad bruk av samspillkontrakter der bedriftene i større grad vurderes på kompetanse, gjennomføringskraft og oppgaveforståelse. Han savner også større profesjonalitet blant en del av de offentlige innkjøperne.

– Vi ser mange kommuner som sliter med å tiltrekke seg innkjøpskompetanse, og min påstand er at det offentlige må ta et betydelig større ansvar for å bli profesjonelle byggherrer og innkjøpere.

– Vi har riktignok noen hederlige unntak, men i det store bildet mener jeg det er mye å hente på profesjonaliteten til innkjøperne, sa Ø.M. Fjeld-sjefen.