Høyre vil ha trafikkverk etter svensk modell

Svenskene knuser Norge i veibygging. Nå ønsker Oslo Høyre et eget trafikkverk etter svensk modell som har ansvaret for den langsiktige planleggingen av all samferdsel i Norge.

Det melder NRK. Utspillet kommer en dag etter at TV2 meldte om at Sverige i fjor bygde åtte ganger mer firefelts motorvei sammenlignet med Norge.

Mens vi bygde 10,5 kilometer, bygde svenskene 80 kilometer. Tar man med seksfelts motorvei, bygde svenskene 90 kilometer.

Høyre-politiker Nikolai Astrup mener det vil bli en fortgang i veiutbyggingen dersom samferdselspolitikken blir mindre politisk styrt.

Derfor ønsker han å lære av Sverige der Trafikverket siden 2010 har lagt planer for både vei, jernbane, sjøtransport og luftfart.

– Jeg mener det er nødvendig at samferdselspolitikken blir mindre politisk styrt fordi vi trenger å bygge, både vei og jernbane, langt mer effektivt enn det vi gjør i dag, sier leder Oslo Høyre Nikolai Astrup til NRK.

Han mener politikere og samferdselsministeren har for mye makt.

– Jeg tror at en samferdselsminister bør komme med de overordnede rammene og prioriteringene for samferdselspolitikken, men detaljeringen bør politikerne avstå fra, sier Astrup til statskanalen.

Marit Arnstad på sin side sier nei til et eget trafikkverk og nei til mindre politisk styring av samferdselspolitikken, og peker på at det samarbeides på tvers av etatene i dag.