Statnett påklager avslag på omstridt kraftlinje-trasé

Statnett mener fylkesmannen i Sogn og Fjordane tar feil når hun vender tommelen ned for å legge en kraftlinje inn i vernet skog i Bremanger.

Dermed skal Direktoratet for naturforvaltning behandle saken. Statnett er uenig i begrunnelsen for avslaget, og mener det er mulig å bygge den nye kraftlinjen i Sørdalen naturreservat i Bremanger «uten å være i strid med verneformålet og uten å påvirke verneverdiene betydelig».

– Statnett mener alt i alt at vårt forslag er forenlig med verneforskriften og tar miljøhensyn, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.
Kraftlinjen som Statnett har søkt om dispensasjon fra verneforskriften for naturreservat for, skal gå mellom Ørskog og Sogndal og være på 420 kilovolt (kV). Etter en klage bestemte Olje- og energidepartementet i november at traseen skulle legges blant annet gjennom naturreservatet, noe som forutsatte dispensasjon. Det er denne søknaden Fylkesmannen nå har avslått.

Fylkesmannen framhever blant annet at området inneholder gammel barskog med urskogpreg, en naturtype det finnes svært lite av.

– De avbøtende vilkårene som er fastsatt for gjennomføringen av arbeidet, bygger opp under fredningsformålet. Ut fra en totalvurdering mener Statnett derfor at vilkårene for å gi dispensasjon er oppfylt, avslutter Håkon Borgen.
Ifølge TV 2 grep olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) personlig inn og sørget for at den planlagte kraftlinjen ikke skal gå over eiendommen til fire lokale Sp-politikere. Borten Moe avviser kritikken.