Trondheim overskrider svevestøv-grenser

Klima- og forurensingsdirektoratet vil nå tvinge fram et samarbeid for å få bukt med de høye nivåene av det helseskadelige svevestøvet i Trondheim.

Utviklingen går i riktig retning i andre byer, men i Trondheim er nivåene av svevestøv langt over de tillatte grensene. Klima- og forurensningsdirektoratet(Klif) opplyser at siden årtusenskiftet er den årlige tillatte svevestøvgrensen på 35 dager brutt i 12 av 13 år, og i 2011 overskred Trondheim grensen 51 dager.

Direktoratet krever nå at Trondheim kommune, Statens vegvesen og Sør-Trøndelag fylkeskommune samarbeider om en tiltaksplan mot svevestøvet.

– Situasjonen i Trondheim er ikke bra. Svevestøv kan gi store helseplager. Grenseverdiene er satt for å sikre folk tilfredsstillende luftkvalitet, sier Ellen Hambro, direktør i Klif.

Direktoratet har ved flere anledninger, senest i fjor høst, bedt Trondheim kommune rapportere hvilke tiltak som er eller vil bli iverksatt for å redusere konsentrasjonen av svevestøv, men det har ikke blitt noen forbedringer.

Hovedkilden til svevestøv er asfaltstøv som virvles opp fra veibanen, og på vinteren dannes det langt mer asfaltstøv fordi piggdekk sliter mer på veidekket enn andre dekk.

– Vi har anbefalt å gjeninnføre piggdekkgebyret. Økningen i antall bilister med piggdekk etter at gebyret ble fjernet viser at det ikke er nok med holdningsskapende arbeid. Å holde svevestøvmengdene innenfor grenseverdiene med dagens piggdekkandel uten gebyr virker meget vanskelig, sier Marianne Langedal, miljøsjef i Trondheim kommune til Adresseavisen. (©NTB)