Navarsete: Viktig å beholde lav arbeidsgiveravgift

Lav arbeidsgiveravgift i deler av Norge er viktig i distriktspolitikken. Det må vi beholde når vi nå skal føre forhandlinger med EU om regional støtte, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Fredag la hun fram regjeringens melding om distrikts- og regionalpolitikk under årsmøtet i Sogn og Fjordane Senterparti i Skei i Jølster.

Statsråden sa seg fornøyd med resultatene som er oppnådd med den norske distriktspolitikken. Hun lovet at den vil bli videreført, og kom med enkelte nye tiltak for å styrke alle deler av landet.

EU-forhandlinger

– Lav arbeidsgiveravgift er viktig for bedrifter som ligger langt fra markedet. Vi husker kampen i 2007 da vi vant fram mot EU. Det er en av de sakene jeg er mest stolt av at denne regjeringen har fått til, sa Navarsete.

– Det har enorm verdi for bedriftene å beholde den lave avgiften. Verdien av den er beregnet til 13 milliarder kroner i 2013. Nå skal EU vedta nye retningslinjer, og vi står foran nye forhandlinger. Jeg kan knapt understreke nok hvor viktig det er at vi når fram i de forhandlingene, sa kommunalministeren.

Videreføre

Navarsete kommer ikke med opplegg til store endringer i distriktspolitikken i meldingen. Mange av dagens tiltak skal videreføres, samtidig som det kommer noen nye. Blant annet lovet statsråden mer hjelp til gründere gjennom en ny gründerportal som skal stå klar til sommeren, styrking av næringsutviklingen i fjellbygder og penger til mer samarbeid mellom næringslivet og utdanningsinstitusjonene.

En viktig del av distriktspolitikken er utbygging av kommunikasjon. I tillegg til veier og kollektivtrafikk lover Navarsete fortsatt satsing på utbygging av bredbånd. og mobildekning.

Folketallet vokser

Navarsete er svært fornøyd med distriktspolitikken som har vært ført, og sa at når hun kjører rundt i Norge så ser hun livlige utkantbygder og lys i vinduene. Dette i motsetning til Nord-Sverige, der store deler av landet ligger øde.

– Den utviklingen er resultatet av noen viktige valg vi tok på 1960 og -70-tallet. Vi valgte å satse på hele Norge og ikke bare deler av det, sa statsråden.

Hun la fram tall som viser at alle fylker har hatt vekst i folketallet de siste årene

– Samlet har vi den beste folketallsutviklingen i Distrikts-Norge på over 30 år, sa kommunalministeren