Vi trenger et løft fra regjeringen

Regjeringen planlegger en ny stortingsmelding hvor byggenæringen skal løftes frem som et satsingsområde i norsk næringspolitikk. - Målet er økt innovasjon, bedre produktivitet og økt lønnsomhet i bedriftene, sier næringsminister Trond Giske. Vi er glad for dette initiativet, men la det ikke bare bli med floskler og tomme ord.

Det var under et samrådsmøte med en rekke små og store aktører i byggenæringen at statsråden fortalte om den kommende stortingsmeldingen. Meldingen er den første av sitt slag på 15 år.

Så langt er vi ikke overimponert over det engasjementet som Næringsdepartementet har hatt mot byggenæringen. I forhold til alle arbeidsplassene som tross alt finnes i byggenæringen – og til tross for hvor viktig denne næringen er – har alt for lite skjedd.

Nå lover Giske at byggenæringen, varehandelen og transport skal få et spesielt fokus i den kommende stortingsmeldingen.

- Jeg kan love byggenæringen et eget kapittel, sa Giske og innrømmet samtidig at næringen har vært et forsømt som et eget punkt i næringspolitikken.

- Dette er store næringer som ofte går under radaren, og det på tross at vi har akkurat det samme behovet for å øke lønnsomheten og produktiviteten i disse næringene som i store eksportnæringer, sa Trond Giske.

Næringsministeren mener behovet for et felles innovasjonsløft er betydelig for det som er en stor og svært fragmentert næring.

BNL-sjef Jon Sandnes mener stortingsmeldingen som Giske varsler er både viktig og nødvendig for byggenæringen.

- Vi er en kjempestor næring, men som ikke alltid har lykkes med å få det frem. Den kommende storingsmeldingen er en innrømmelse av at det er nødvendig å ha en tettere dialog med byggenæringen, sier Jon Sandnes, som mener samrådsmøtet som ble holdt hos Weber Leca på Lillestrøm var en god start.

Vi er helt enig med Sandnes.

Men det aller viktigste for byggenæringen er at alle berørte departementer samordner sin politikk i forhold til byggenæringen. I dag vet ikke det ene departementet hva det andre gjør. Vi har gang på gang skrevet om det mangehodede statlige trollet. Kutter man ett hode kommer to andre opp. Slik kan vi ikke ha det.