Kan slippe køproblem på Mosseveien

150 meter kollektivfelt på Mosseveien står etter planen stengt fram til høsten 2015. Men mens det nye veiprosjektet E18 Sydhavna bygges, ser det ikke ut som om trafikken lider så mye av den grunn.

Torsdag 21. februar startet det fysiske arbeidet på E18 Sydhavna. Den nye trafikkløsningen syd for hovedstaden skal sørge for bedre flyt i en voksende trafikk, samt sørge for god tilgang til Oslos nye containerhavn.

I de to årene som trengs for å gjennomføre prosjektet, vil billistene kun ha to kjørefelt på vei ut og inn av Oslo på strekningen ved byggeprosjektet. Likevel ser det ut som om trafikken flyter.

Legger lokk
Arbeidet rundt jernbanen i området startet allerede i fjor høst. Nå er 150 meter kollektivfelt, mellom gang- og sykkelbrua over jernbanen og Karlsborgveien, stengt av for å tilrettelegge for arbeidet med den nye veiløsningen.

Ved Kongshavn skal det bygges lokk over Mosseveien, med rundkjøring på toppen. Det nye krysset vil totalt få seks kjørefelt, hvorav to vanlige kjørefelt, to av- og påkjøringsfelt, og to kollektivfelt.

Prosjektleder i Statens vegvesen, Grete Tvedt, forteller at den nye løsningen vil lette trafikken både for godsvirksomhet og annen trafikk.

– Vi vil lage kollektivfelt slik at kollektivtrafikken kommer bedre fram. Det vil også bygges gang- og sykkelfelt for å skape bedre forhold for gående og syklende.

Vegvesenet har inngått kontrakt med AS, og kontraktprisen er 306.877.000 kroner.

Trangt på veien
Med en stor bit kollektivfelt avstengt, vil kollektivtrafikken måtte kjøre i samme felt som vanlig trafikk mens arbeidet på E18 pågår. Dette, vedgår Tvedt, kan skape kø.

– Den første uken gikk fint, uten kø, men da var det også vinterferie, forteller Tvedt.

Tidligere erfaringer med lignende arbeid rundt Oslo, gjør imidlertid Tvedt optimistisk på trafikkforholdene fram mot prosjektslutt høsten 2015.

– Når vi har snevret inn veiene tidligere, har vi sett at billistene fordeler seg på ulike ferdselsårer inn og ut av Oslo. Trafikkpresset pleier dermed å jevne seg ut etter hvert.

Hvis køtilstandene blir for ille, forteller Tvedt at Vegvesenet vil se på mulige tiltak.