Giske vil ha større produktivitet i byggenæringen

Byggenæringen skal løftes frem som et satsingsområde i en ny stortingsmelding om norsk næringspolitikk. - Målet er økt innovasjon, bedre produktivitet og økt lønnsomhet i bedriftene, sier næringsminister Trond Giske.

Det var under et samrådsmøte med en rekke små og store aktører i byggenæringen, statsråden fortalte om den kommende stortingsmeldingen.

Meldingen er den første av sitt slag på 15 år.

- Tradisjonelt har vi hatt fokus på de mest eksportrettede næringene, og den maritime sektoren har stått veldig sterkt. Nå er ønsket å løfte frem de store sysselsetterne som lever i en konkurranseutsatt hverdag, men som først og fremst er rettet mot hjemmemarkedet, sa Trond Giske.

Han pekte på byggenæringen, varehandelen og transport som tre av de næringene som skal få et spesielt fokus i den kommende stortingsmeldingen.

- Jeg kan love byggenæringen et eget kapittel, sa Giske og innrømmet samtidig at næringen har vært et forsømt som et eget punkt i næringspolitikken.

- Dette er store næringer som ofte går under radaren, og det på tross at vi har akkurat det samme behovet for å øke lønnsomheten og produktiviteten i disse næringene som i store eksportnæringer, sa Trond Giske.

Vil ha innovasjonsløft
Næringsministeren mener behovet for et felles innovasjonsløft er betydelig for det som er en stor og svært fragmentert næring.

- Det er en næring med mange tusen bedrifter i alle landets kommuner, mange av dem små. Den ene kan ikke gjøre et teknologiløft alene uten at de andre kommer etter, sa Giske.

For å lykkes mener Giske det vil være naturlig å styrke samspillet mellom byggenæringen og organisasjoner som Innovasjon Norge.

Samtidig ønsker han å røyke ut flere politiske virkemidler som kan bidra til å løfte innovasjonssatsing og samtidig øke lønnsomheten og produktivitet i næringen.

- Om slike næringspolitiske virkemidler er viktige for de maritime næringene, så tror jeg det samspillet kan være enda mer effektivt i byggenæringen, sier Giske.

- En innrømmelse fra departementet
BNL-sjef Jon Sandnes mener stortingsmeldingen som Giske varsler er både viktig og nødvendig for byggenæringen.

- Vi er en kjempestor næring, men vi har ikke alltid lykkes med å få det frem. Den kommende storingsmeldingen er en innrømmelse av at det er nødvendig å ha en tettere dialog med byggenæringen, sier Jon Sandnes, som mener samrådsmøtet som ble holdt hos Weber Leca på Lillestrøm var en god start.

- Det er svært viktig at byggenæringen får fortalt om de utfordringene vi står overfor. Vi har historisk høy aktivitet, historisk høy befolkningsvekst, og så har vi en situasjon der også utenlandske aktører ser på Norge som en honningkrukke. I dette perspektivet er viktig å få frem at vi ønsker konkurransen velkommen, men vi ønsker konkurranse på like vilkår, sier Sandnes.

Smidigere system
Han la også vekt på å få et smidigere system som gir høye byggetempo.

- Vi må møte befolkningsveksten med å bygge flere boliger, og det betyr også at vi må bygge ut mer infrastruktur. Og det må skje hurtigere enn i dag, sier Sandnes.

Også konstituert administrerende direktør i EBA, Arne Skjelle, var fornøyd med Giskes initiativ.

- Det er viktig at Næringsdepartement engasjerer seg for byggenæringen. Kommunal- og regionaldepartement har vært vårt naturlige departement, men vi håper dette kan være en anledning til å gi Næringsdepartementet en større forståelse for byggenæringen, sier Arne Skjelle.

Arbeidet med stortingsmeldingen startes i vår.