Byrådet i Oslo vraker Munch-alternativer

Byrådet i Oslo anbefaler at man ikke går videre med de alternative forslagene til plassering av nytt Munch-museum. Byrådet håper at bystyret vil vurdere Lambda på nytt.

De to alternative forslagene ved Nasjonalgalleriet og Tullinløkka og de tre alternativene på Tøyen som bystyret bestilte, er dermed forkastet av byrådet.

– For byrådet er det avgjørende at en velger det alternativet som samlet sett gir den beste museumsløsningen for Munchs kunst. Størst publikumseffekt for investeringen og kortest gjennomføringstid er avgjørende, sier byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke (V).

500.000 besøkende
Byggekostnaden for de fem alternativene ligger mellom snaut 1,6 og drøyt 1,7 milliarder kroner. Årlig besøkstall er anslått til mellom 200.000 og 300.000. Byrådet mener Lambda-prosjektet i Bjørvika vil kunne realiseres til en kostnad som tilsvarer de øvrige alternativene. Besøkstallet er imidlertid anslått til rundt en halv million.

Lambda-prosjektet ble stanset etter tre og et halvt år, men kan stå ferdig om fem og et halvt år, mener byrådet.

Gjennomføringstiden for de fem alternativene er anslått til fra ni til ti år.

Byrådet skriver i en pressemelding at det fredag vil oversende en søknad til Kulturdepartementet om finansiell medvirkning til realisering av nytt Munch-museum, slik staten har medvirket til å realisere andre kulturbygg av stor nasjonal og regional betydning.

Nye øyne
– Vi mener saken svarer meget grundig på bystyrets bestilling, og håper nå at bystyret vil kunne se på saken med nye øyne. Munchs samlinger skal forvaltes på en god måte, og være tilgjengelig for et bredest mulig publikum. Vi må få til en god og varig løsning for Munch-museet og Stenersenmuseet i Oslo. Det ville vært en fantastisk jubileumsgave til Edvard Munchs 150-årsjubileum, sier Bjercke.