BNL: Solhjell på riktig vei

Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell er på riktig vei når han foreslår å samle alle de statlige innsigelsene i en uttalelse, mener BNL.

– Solhjell er på riktig vei, dette vil fjerne noe av usikkerheten statlige innsigelser skaper i byggeprosessen og forhåpentligvis redusere tidsbruken i planprosessen, sier Audun Lågøyr i Byggenæringens Landsforening.

Forslaget fra Miljøvernministeren er i tråd med BNL og Boligprodusentenes forening tidligere krav hvor staten må ta ansvar for å koordinere seg bedre i byggesaker.

– Det er ikke innsigelsene i seg selv som er det mest problematiske i dagens system, men at de ofte kommer seint i planprosessen og at ulike statlige instanser har motstridende syn. Jeg oppfatter det Solhjell foreslår slik at statens må rydde i eget bo før en innsigelse eventuelt sendes, sier Lågøyr.

Innsigelsesinstansene må i større grad innordne seg større hensyn. Fylkesmannen skal ikke hindre innsigelser, men sørge for at de ikke er motstridende og uvesentlige. Hvis en instans mener de ikke har blitt hørt, kan de klage inn planen til Miljøverndepartementet. – Det er viktig at usikkerheten og forsinkelsene som innsigelsene i dag skaper bare forflyttes inn til Miljøverndepartementet og forsvinner der for like lang tid,sier Lågøyr.

Miljøverndepartementet foreslår at tre fylker skal bli prøvefylker så raskt som mulig. – Det er bra at Solhjell har dårlig tid, det haster med å øke boligbyggingen i Norge, avslutter Lågøyr.