Utrydningstruet gress hindrer motorvei

Den utrydningstruede planten mykt havfruegress er funnet i et vann i Rogaland. Funnet gjør at planene om ny firefelts motorvei fra Sandnes til Ålgård må ut på ny høringsrunde.

Planten, som på latin heter najas flexilis, vokser i ferskvann og er regnet som sterkt truet i Norge. Den planlagte firefeltsveien mellom Sandnes og Ålgård innebærer utfylling i Bråsteinsvatnet. Men funnet av planten stikker nå kjepper i hjulene.

– Foreløpig vet vi ikke hvilke konsekvenser dette får, men planarbeidet kan bli noe mer forsinket. Målet er at vi skal sende over tilleggsrapporter til kommunene før sommeren slik at en avgjørelse om trasévalg kan bli gjort i 2013, sier prosjektleder Bjørn Åmdal i Statens vegvesen til Stavanger Aftenblad.

Naturforvalter Per Kristian Austbø i fylkesmannens miljøvernavdeling sier Fylkesmannen i Rogaland forholder seg «løsningsorientert».

– Flere traséalternativer er aktuelle, med en vekting av best trafikkløsning, kostnader, jordvern og landskap. Det er funnet mykt havfruegress i et delområde, og forholdet vil bli avklart ved kommende dispensasjonssøknad fra Vegvesenet og gjennom pågående kommunedelplanarbeid for veien, sier Austbø.