NTP: Arnstad lover bedre jordvern

Samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) er bekymret for nedbyggingen av matjord. Hun opplyser at jordvern derfor blir sentralt i ny Nasjonal transportplan (NTP) som legges fram til våren.

Hennes forgjenger Liv Signe Navarsete (Sp) la inn vern av matjord som et mål i NTP for første gang da forrige utgave av planen ble lagt fram for fire år siden. Arnstad varsler at kravet til jordvern skal økes ytterligere i den nye planen som kommer til våren, skriver Nationen.

– Jeg kommer til å videreføre målene fra nåværende NTP og supplere med to nye mål, sier hun.

Det ene grepet hun ønsker å ta, er å stille strengere krav til kompensasjon for nedbygget jord. Det andre målet for å sikre matjord, er å innføre muligheten til å fjerne omstridte traseer tidlig i prosessen.

– I dag er kontroversielle forslag med langt i prosessen. Både for å fjerne de traseene som spiser mest matjord, og for å korte ned på planleggingstiden, vil det gjøres grep så forslagene lukes ut helt fra starten av, sier Arnstad.

Det er samtidig nødvendig med et godt samarbeid om bosetting og transport, legger hun til.

– Det som er viktig for oss nå er at utbyggere ikke etablerer nye sentrum langs nye veier og dermed øker mengden dyrket mark som forsvinner. Nye veier skal gi bedre framkommelighet, ikke nødvendigvis økt utbygging, sier Arnstad. (©NTB)