Atlant vant frem mot Jernbaneverket

Etter en årelang strid mellom Jernbaneverket og Atlant Entreprenør, har Oslo Tingrett fastslått at Tønsberg-entreprenøren har krav på over en halv million kroner i uberettiget tilbakebeholdt betaling.

Saken mellom Jernbaneverket og daværende Langemyhr AS, som senere endret navn til Atlant Entreprenør, strekker seg helt tilbake til 2006.

Striden sto om hvem som var funksjonsansvarlig for to konkrete leveranser i en utførelsesentreprise under Jernbaneverkets arbeid med sporoppgradering på Nasjonaltheatret stasjon i Oslo.

Etter at arbeidet var utført, ble det påvist funksjonssvikt i både lamper og branngardiner.

Jernbaneverket holdt tilbake et krav på over en halv million kroner, og i tilsvaret reiste de motsøksmål med krav om erstatning for mangelfull ytelse begrenset oppad til over 2,6 millioner kroner.

Jernbaneverket på sin side hevdet at Atlant hadde funksjonsansvaret for lampene og branngardinene, noe entreprenøren var uenig i siden Jernbaneverket selv hadde stått for prosjekteringen.

Årsaken til at branngardinene ikke fungerte som forutsatt, var vindtrykket de ble utsatt for på grunn av kjørende tog i tunnelen når gardinene ble senket.

For lampenes del, konkluderte retten med at betydelig lekkstrøm var bakgrunnen for funksjonssvikten. Retten trakk slutningen at det er den prosjekterende part som står ansvarlig for den type stedlige forhold.

Advokatfirmaet Grette, som førte saken for entreprenøren, mener den kunne vært unngått.

- Dette var ren avtaletolkning, og på generelt grunnlag er det beklagelig at slike saker havner i retten, sier partner Harald Fosse i Grette til Byggeindustrien.

Jernbaneverket og staten ble i tingretten dømt til å betale Atlant Entreprenør 607.862,68 kroner. De ble også dømt til å betale 309.709 kroner i saksomkostninger til entreprenøren.

Atlant Entreprenør ble også frifunnet i motsøksmålet, og Jernbaneverket ble dømt til å betale 90.850 kroner i sakskostnader.

- Vi mener dommen er grundig og riktig, og det har vært viktig for Atlant å få avklart denne tvisten, sier Fosse.

Dommen var rettskraftig fra 3. februar.