Kan dele petroleumsfelt med russerne

Seismikken i de nye havområdene inn mot Russland antyder ressurser som strekker seg over grensen. Oljeminister Ola Borten Moe (Sp) ser det som en mulighet for samarbeid, ikke ressurskappløp.

Fakta ressursanslag Barentshavet sørøst

* Barentshavet sørøst dekker drøyt halvparten av havområdene som ble norske da Norge og Russland i 2011 ble enige om hvor grensen skal gå i Barentshavet.

* De siste to årene har Oljedirektoratet skutt til sammen 18.266 kilometer seismikklinjer i det 44.000 kvadratkilometer store området.

* Usikkerheten er stor, men oljedirektør Bente Nyland la onsdag fram nye ressursanslag som øker de samlede ressursene i hele Barentshavet med 30 prosent.

* I Barentshavet øst tror Oljedirektoratet at det kan være 300 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.).

* Minimumsanslaget lyder på 55 millioner Sm3 o.e., maksimumsanslaget lyder på 565 millioner Sm3 o.e..

* Barentshavet Øst kan sammen med Jan Mayen bli den første nye oljeprovinsen som åpnes siden 1994. Regjeringen varsler at de vil legge fram en stortingsmelding før sommeren.

Fakta ressursanslag Jan Mayen

* Regjeringen ønsker å åpne havområdene rundt Jan Mayen for oljeaktivitet. De to siste årene er det samlet inn 12.570 kilometer seismikklinjer i et område på 100.000 kvadratkilometer.

* Oljedirektør Bente Nyland presenterte onsdag nye anslag over hvor mye olje og gass de antar er i området. Men anslagene er mer usikre enn andre steder på norsk sokkel. Det skyldes harde lavalag (basalt) som gjør det vanskelig å lese seismikken.

* Det offisielle anslaget på 90 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter blir derfor mer usikkert enn vanlig.

*Dersom det gjøres ett funn av petroleum i området, øker sannsynligheten for funn betraktelig. Da tror Oljedirektoratet at sokkelen rundt Jan Mayen kan inneholde 200 millioner standart kubikkmeter oljeekvivalenter.

Oljedirektør Bente Nyland la fram nye anslag som tilsier at de 44.000 kvadratkilometerne i Barentshavet sørøst som tidligere var omstridt område kan inneholde ressurser tilsvarende 8-10 Goliatfelt.

Ressursanslaget lyder på 300 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.), og oljedirektøren tror det er mest gass i området.

– Av de antatte ressursene kan 15 prosent være olje, opplyste Nyland da hun presenterte ressursanslaget i Alta onsdag.

Over grensen
Undersøkelsene ga ingen store overraskelser. Det er først og fremst i sør og i områdene som strekker seg inn mot den snart to år gamle grenselinjen mot Russland at geologien er mest interessant. Nyland bekrefter overfor NTB at de ser strukturer som strekker seg inn i Russisk sone.

– Ja, vi ser antydninger på grenseoverskridende strukturer. Det er viktig at man er oppmerksom når det skjer aktivitet rundt grenseområdene. Hvis russerne begynner å bore i morgen, er det klart at vi må begynne å sikre oss, og se til hva det er de egentlig borer på. Derfor er det viktig å tildele lisenser nært grenseområdene for da har du mer kontroll, sier Nyland.

Lisenser
Grenselinjeavtalen med Russland inneholder detaljerte anvisninger for hvordan grenseoverskridende ressurser skal fordeles. Der Norge startet kartleggingen bare noen timer etter at grenselinjeavtalen trådte i kraft, har russernes kartlegging latt vente på seg. Til gjengjeld har russerne tildelt blokkene inn mot norsk side til statsoljeselskapet Rosneft.

Går det som oljeminister Ola Borten Moe vil, blir de første norske lisensene i Barentshavet Sørøst tildelt i 23. runde i 2015.

– Det er det som er planen regjeringen legger opp til, sier Borten Moe til NTB.

Samarbeid
Han tror ikke det ligger an til et ressurskappløp med russerne om olje eller gass som kan strekke seg inn i nabolandets sjøterritorium.

– Vi har lange og gode erfaringer med å dele grenseoverskridende felt i Nordsjøen. Dette er først og fremst en mulighet for samarbeid med russerne, sier olje- og energiministeren.

Han mener ressursanslagene er godt nytt for Nord-Norge og for en petroleumsaktivitet i Barentshavet som er i ferd med å befeste seg.

– Barentshavet er det området hvor ressursanslagene blir justert mest opp. Nå ser vi for alvor ringvirkningene i Nord-Norge av den aktiviteten som allerede er her. De nye ressursanslagene understreker ytterligere hvilke rike muligheter det er for ytterligere utvikling i landsdelen, sier oljeministeren.

Verdens beste
Regiondirektør for NHO i Finnmark, Marit Helene Pedersen, gleder seg over at de samlede ressursanslagene for Barentshavet nå øker med 30 prosent. Hun ser store muligheter for at også industrien skal bevege seg mot øst.

– Vi er så heldige i Finnmark nå at det må være verdens beste sted å drive næringsutvikling. Så må regjeringen følge opp med de nødvendige infrastrukturtiltak, sier Pedersen.

– Ikke nært land
Lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, ser også først og fremst på mulighetene for en sterkere og bredere bosetting. Den knallharde fiskerimotstanden mot oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, gjelder ikke for Barentshavet.

– Vi har bare ett krav. Det er at oljeindustrien og myndighetene også i Barentshavet sørøst holder seg minst 35 nautiske mil fra land, slik de skal lenger vest, sier Nilsen.

I Alta la oljedirektøren også fram anslag for områdene rundt Jan Mayen. Her er usikkerheten enda større enn i Barentshavet. Oljedirektoratet opererer derfor med en todelt modell. I det konservative anslaget kan det være mellom 0 og 90 millioner Sm3 o.e. rundt Jan Mayen. Men dersom det gjøres ett funn, øker anslaget dramatisk. Da varierer det mellom 20 og 650 millioner Sm3 o.e.