Uansvarlig med 20 meters bredde på E18

En lokal aksjonsgruppe for E18 reagerer kraftig på at samferdselsminister Marit Arnstad går inn for 20 meter bred motorvei gjennom Telemark.

I et åpent brev til samferdselsministeren skriver aksjonslederen Vidar Tellefsen at det er uaktuelt å akseptere 20 meters vegbredde med 1,5 meters skulderbredde.

- Det er totalt uansvarlig av statsråden å mene at det er trafikksikkert med at vogntog som får motorstopp skal stå i høyre kjørebane mens biler skal passere i 100 km/t på en motorvei. At man har bygd 40 km med slike motorveier i Aust-Agder er en stor skam og må på ingen måte rettferdiggjøre at man skal bygge dette gjennom Telemark, skriver Vidar Tellefsen på vegne av Aksjon E18 i et åpent brev til statsråden.

Frps Bård Hoksrud spurte i forrige uke samferdselsministeren om planene for nye E18 gjennom fylket. Stortingsrepresentanten stilte spørsmål ved om veimyndighetene kunne ha bommet på trafikkanslaget for motorveien som knytter Østlandet og Sørlandet sammen. Samtidig ba han om at de lyttet til nødetatenes anbefaling  som har bedt om 23 meters bredde.

Men svaret fra Arnstad var klart.

– Trafikken på E18 gjennom Bamble i Telemark er beregnet til 14 000 i 2040. Statens vegvesen sin klare faglige vurdering er at strekningen mellom Rugtvedt og Dørdal bør bygges ut med en veibredde på 20 meter, svarte Arnstad.

Tellefsen mener departementet har bevisst brukt feil trafikkprognoser på E-18 gjennom Bamble.

– Siden 1985 har vi hatt en økning i trafikken på E-18 i Bamble på ca 140 %, og ingenting tyder på at trafikkveksten vil avta, men den vil derimot øke med en ny 4-felt, skriver han og mener problemet er at de offisielle prognosetall som Vegdirektoratet og vegvesenet er pålagt å legge til grunn for trafikkvekst er altfor lave i forhold til den reelle trafikkveksten.

– Derfor blir vurderingsgrunnlaget for Statsråden helt feil når hun skal ta denne avgjørelsen, står det i brevet til statsråden.

Den lokale aksjonsgruppen har bedt om møte med samferdselsministeren, men Tellefsen opplyser til Byggeindustrien at forespørselen foreløpig er avvist av departementet.