Reaktorbrensel fra 50-tallet må få permanent lagring

Atomanleggene på Kjeller og i Halden sliter med å finne en permanent løsning for gammelt uranbrensel. Nå har Institutt for energiteknikk (IFE) funnet forhold som krever ny utredning.

Undersøkelsene har påvist korrosjonsskader på en brenselstav fra lageret på Kjeller. IFE understreker at stavene fortsatt er intakte, og at kapslingen fortsatt hindrer utslipp. De antar at skadene har skjedd for lenge siden, og at tilstanden har utviklet seg langsomt.

Like fullt har instituttet sendt en ny rapport til Statens strålevern med anbefaling om ytterligere utredning og dokumentasjon.

– Sikkerheten ved lagrene er ikke endret, men det er påkrevet å finne en permanent løsning for lagring av dette brenselet etter mange års utredninger, opplyser informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm jr.

Kjernebrenselet ble brukt i forskningsreaktorene på 1950- og 60-tallet, og er basert på metallisk uran i aluminiumsinnkapsling. Dette har dårlig lagringskapasitet, og kan være brannfarlig og eksplosivt hvis det kommer i kontakt med vann. Derfor trenger det sikker lagring med flere sikkerhetsbarrierer.

IFE viser til Strandenutvalgets arbeid i 2011, som konkluderte med at den beste løsningen er å sende brenselet videre til stabilisering ved et egnet anlegg. De understreker at all videre håndtering og undersøkelser må nøye risikovurderes.