Nordlyskatedralen Alta kirke

Nordlyskatedralen Alta kirke

Sted: Alta

Prosjekttype:
Kirkebygg og flerbrukshus

Areal: 1.920 kvm

Kostnadsramme:
120 millioner kroner

Hovedentreprise eks. mva:
Ca 50 millioner kroner

Byggherre:
Alta kirkelige fellesråd

Prosjektledelse: Alta kirkelige fellesråd v/ Knut Krane

Byggeledelse: Alta kirkelige fellesråd v/ Jonn Steinar Dahl

Arkitekt: Link Arkitektur

Hovedentreprenør: Ulf Kivijervi

Rådgivere: RIB og VA: Rambøll - RIV: Norconsult - RIE: Sweco - Oppmåling: GeoNord - RIBr: Multiconsult - RIAku: Sinus

Sideentrepriser: Graving: Kåre Kristensen - Heis: Heis-Tek - SD-anlegg: EM-systemer - Elektro: Elektro Nor - Rør: Rørmesteren - Ventilasjon: Jens Jensen

Underentreprenører/leverandører: Stålarbeider og blikkenslager (titanfasader): Jens Jensen - Glass og aluminium: Thermoglass - Maling og Belegg: Brødrene Ek - Taktekking: Protan Takservice - Ferdigbetong og hulldekker: Jaro - Gulvskifer: Altaskifer - Rekkverk: Midthaug - Eikegulv: ABS Parkettgruppen - Innv. kompaktdører: Swedoor - Eikedører: Andberg Snekkerfabrikk - Lev. titan til fasade: Titom - Forskalingssystem: Hünnebeck

Frem til nå har Alta manglet et landemerke og et arkitektonisk utstillingsvindu. Med Nordlys-
katedralen på plass har byen og hele landsdelen blitt en attraksjon rikere.

Alta kirkelige fellesråd har aldri lagt skjul på at de ønsket seg en kirke som kunne være et signalbygg og en turistat-
traksjon for byen. Allerede i 2001 startet prosessen med å finne arkitektkontoret som skulle designe kirken. Link Arkitektur, sammen med schmidt|hammer|lassen architects, gikk seirende ut av konkurransen med et forslag som passet perfekt til byggherrens visjon.

– I konkurransen hadde byggherren klare mål om å skape et arkitektonisk landemerke med nordlyset som inspirasjon. Prosjektet har gjennom den meget lange prosjektfasen blitt utviklet og foredlet frem til det sluttresultat som nå manifesterer seg – en titankledd kirkeskulptur som spiller på nordlyset, og som fanger opp og reflekterer det spesielle lyset i Alta gjennom hele årssyklusen, forteller ansvarlig arkitekt Kolbjørn Jensen i Link Arkitektur. Han tilføyer at den samme betraktningen har vært styrende for utforming av kirkerommet som også er utformet for å speile årstidene, gjennom å kombinere LED-belysning med smale lysinnslipp i vegger og tak.

Jensen er fornøyd med det endelige resultatet og synes konkurransens bærende ideer har vist seg å tåle tolv års bearbeiding og utvikling. Den erfarne arkitekten har en rekke kirkebygg på CV-en, men han er ikke i tvil om at Nordlyskatedralen er det mest spektakulære kirkebygget han har vært med å skape.

Krevende betongspiral
Det er Alta-entreprenøren Ulf Kivijervi AS som har hatt hovedentreprisen i prosjektet og dermed ansvaret for byggingen av en meget spesiell og krevende geometrisk konstruksjon. Kirken er nemlig bygd opp med en 220 meter lang sammenhengende spiralvegg i betong som starter nærmest fra bakkenivå og stiger opp til over meters høyde. Betongveggspiralen, som stort sett har en tykkelse på 20 centimeter, har et utall ulike radiuser på veien opp.

– Betongveggen har ikke to punkter som er like høye, i tillegg heller den fem grader innover hele veien opp, opplyser Arne J. Storvann, prosjektleder for Ulf Kivijervi. Han tilføyer at betongveggen også har vært meget krevende oppmålingsmessig.

Hovedentreprenøren har tatt i bruk forskalingssystemet Ronda fra Hünnebeck til støpingen av den spesielle betongspiralveggen. Forskalingsløsningen er meget fleksibel og spesialtilpasset sirkulære konstruksjoner. Kivijervi har selv styrt betongjobben, men på produksjonssiden har de i tillegg til egne betongarbeidere hatt et godt samarbeid med innleide polske arbeidere fra bemanningsbyrået Workshop.

Undervurderte kompleksiteten
Eirik Kivijervi, daglig leder i Ulf Kivijervi, er fornøyd med kvaliteten de har levert i prosjektet, og han setter pris på de positive tilbakemeldingene de har fått fra både byggherre og arkitekt. Økonomisk har prosjektet dessverre ikke vært like vellykket for hovedentreprenøren. Kivijervi sier de undervurderte kompleksiteten i prosjektet og har derfor brukt langt flere timeverk enn forventet.

– Vi må ta et tap i dette prosjektet, men vi har allikevel et håp om at kompetansen vi har bygd oss opp vil gi avkastning ved en senere anledning. Problemet neste gang er at vi er klar over utfordringene og priser oss for høyt, sier Kivijervi og ler.

Han forteller videre at den krevende geometrien også har gjort prosjekteringen meget komplisert.

– Det har vært en del bygningsmessige utfordringer som nesten var umulig å forutse. Istedenfor å vente på tegningene har vi som hovedentreprenør bidratt i prosjekteringen underveis og hjulpet til med å finne løsninger. Dette har byggherre satt stor pris på og jeg tror det har vært veldig viktig for å få dette prosjektet i havn, sier Kivijervi.

Unik stemning på byggeplass
Det er i stor grad lokale firmaer som har vært med på byggingen av Altas første signalbygg. Til tross for mange og store utfordringene i prosjektet har det ifølge Kivijervi vært et unikt samarbeidsklima på byggeplassen.

– Det har vært en utrolig stolthet blant firmaene som har jobbet med prosjektet. Det har vært en stemning og en stå på vilje som jeg ikke har sett maken til før. Det er tydeligvis flere enn oss som har følt at dette ikke er noe vanlig prosjekt, sier Kivijervi.

Stor leveranse av Jens Jensen
Ulf Kivijervis hovedentreprise har en verdi på i overkant av 50 millioner kroner eksklusive mva. Den totale prosjektrammen er på 120 millioner kroner.

Bygget, som ligger sentralt plassert i Alta sentrum, har et areal på 1920 kvm og inneholder et kirkerom med 360 plasser, menighetssal, kafé, undervisningsrom, kirkekontorer og ungdomsklubb. Det jobbes også med et eget nordlys-senter i underetasjen.

Bygget er 47 meter høyt, inklusive et kirkespir i stål på cirka 27 meter. Bygget er i plasstøpt betong og fasadene er tekket med småformat titanplater. Det er for øvrig stål og ventilasjonsentreprenøren Jens Jensen AS som har hatt ansvaret for de spesielle titanfasadene og leveransen av det 30 tonn tunge stålspiret. Alta-bedriften har hatt den desidert største underentreprisen i prosjektet og har i tillegg levert en sideentreprise på kirkebyggets ventilasjonsanlegg.

Stolt kirkebygger
Eirik Kivijervi kan fortelle at det er stolte kirkebyggertradisjoner i entreprenørfamilien Kivijervi. Hans bestefar Karl Kivijervi, som i sin tid drev Finmarks største entreprenørbedrift med 200 ansatte, bygde til sammen seks kirker.

– Vi har gjort et lite poeng ut av at vi nå viderefører denne tradisjonen, sier Kivijervi. Han tror det kan bli lenge til neste gang de bygger en kirke, men han håper de kan ta med erfaringene fra Nordlyskatedral-prosjektet over i andre komplekse byggeoppgaver.

– Jeg tror ikke det er så veldig mange betongjobber som vil skremme oss etter å ha gjennomført dette prosjektet, sier Kivijervi.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter