Hundsund BT2 - 2

Hundsund BT2 - 2

Sted: Fornebu

Prosjekttype: Småhus og rekkehus

Bruttoareal: 3.454 kvm

Byggherre:
Hundsund AS (Fornebu Utvikling)

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Kontraktssum eks mva:
73 millioner kroner

Arkitekt: Niels Torp Arkitekter

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIB: Dr. Tech. Olav Olsen - RIV: Union Consult Boro VVS og Miljø - RIE: RIE Consult - RIBR: Egil Berge - RIA: Norconsult - Rådgiver miljø: Rambøll

Underentreprenører/leverandører: Forurensede masser: Dokken - Peling: Entreprenørservice - Rør: NVS Drammen - Ventilasjon: Randem & Hübert - Elektro: Lefdal Installasjon - Støy- og vibrasjonsmålinger: SBV-Consult - Takelementer: Ringsaker Takelementer - Tak- og membranarbeider: Takpartner - Vinduer: Lian - Puss: ABC pussteknikk - Gulvlegger / parkett: Bo Andrén - Stålarbeider: Nils Løff - Maling: Brødrene Vatndal - Stendere: Europrofil - Flislegger: Mur & Flisarbeide - Blikkenslager: Euro Blikk & Tak - Gulvsparkling: Aker Byggteknikk - Bygg- og anleggsutleie: Ramirent - Rekkverksleverandør: GBS Produkter - Kjøkken-, bad- og garderobe: HTH Prosjektavdelingen - Avfallshåndtering: Norsk Gjenvinning - Lister og dørinnsetting: Prosjektlist - Utomhus: Sterud - Peiser: Peisselskapet - Trapper: Fagtrapp - Himlinger: Bygginnredning - Innerdører: Swedoor - Ytterdører: Storås Trevare - Lås og beslag: Kaba Møller Undall - Byggevarer: Optimera

Boligbebyggelsen på Fornebu er i ferd med skyte i været. Bortsett fra på Hundsund; der har de første byggetrinnene fortsatt et moderat volum, men med et svært distinkt og presist uttrykk.

Hundsund ligger helt sørvest på Fornebulandet. Med en skjermet beliggenhet, gode solforhold og nærkontakt med sjøen, vil nok dette området være et av de mest ettertraktede – og dermed dyreste – feltene i den store utbyggingen. På det ca. 140 mål store feltet er det planlagt om lag 450 boenheter. Arcasa arkitekter har de to innerste, mens Niels Torp Arkitekter har de to ytterste områdene ut mot Hundsundet og Koksa.

Flere aktører
Dette er andre del i byggetrinn 2 i Niels Torps sitt bidrag på Hundsund. Det første trinnet ble levert i 2009, mens første del av trinn 2 ble overlevert byggherre Fornebu Utvikling i januar i fjor. Tidligere har både Skanska og Vedal vært engasjert på Hundsund, men nå er det Veidekke Entreprenør, distrikt Buskerud som har en totalentreprise til en verdi av 73 millioner kroner for denne fasen av trinn 2.

Som i de foregående byggetrinnene er bebyggelsen fortsatt holdt nede; høyeste er hittil på tre etasjer. De kommende boligene videre innover på Fornebu vil ha vesentlig flere etasjer. Hundsund fungerer derfor som en myk overgang mellom disse og den eksisterende villabebyggelsen på Langodden i sørøst. Dette trinnet består  av to retthus i nord og tre langhus i vifteform mot Hundsund helt i sør. Begge hustypene kjenner vi igjen fra de to tidligere fasene.

De 26 leilighetene som nå står ferdig fordeler seg med 10 leiligheter i retthusene og 16 i langhusene. Retthusene har elementer fra byvillaene, med selvstendige leiligheter og markterrasser eller store terrasser. De tre langhusene kan ved første øyekast se ut som rene kopier av det første som sto ferdig i 2009.

– Nei, de er ikke helt like, de er videreutviklet. Det første langhuset hadde svalganger og leiligheter. De tre nye har hver enten fem eller seks leiligheter, med egne innganger fra sør eller inn fra en innvendig trapp og opp til andre etasje. Da unngikk vi svalgangen på utsiden, samt at vi erfarte tidlig at markedet i større grad etterspør rekkehusløsningene, forklarer Anette Dietrichson Bruun i Niels Torp arkitekter.

De tre langhusene har en mørkere og mer moden fargetone enn de to retthusene, som arkitekten betegner som mer kubistiske i sin form og med flate tak. Betegnelsen retthus kommer av at de i de første skissene hadde enkelte runde former – buer – som senere utgikk.

Nedgang p-kjeller
Som en viktig del av forberedelsen til de kommende byggene ble det allerede i 2008-09 bygget en parkeringskjeller på 4.000 kvm for ca. 105 biler. Over denne skulle deler av bebyggelsen ligge.

– Parkeringskjelleren går ikke under de tre langhusene, men ligger under retthusene. Vi måtte skjære hull i eksisterende dekke for å tilfredsstille kravene til heisgrube i plan 1 fra retthusene. Dette arbeidet foregikk i vinterhalvåret, og ga oss ytterligere utfordringer fordi p-kjelleren hele tiden var i bruk av de som allerede hadde flyttet inn, sier prosjektleder Jörgen Knetter i Veidekke Entreprenør.

Veidekke definerte tidlig de bygge- og håndverksmessige utfordringene som arkitektene hadde lagt i utformingen av byggene. Sprang, overganger og utkraginger i et prosjekt med høy prisklasse til en kvalitetsbevisst kjøpergruppe, krevde nitidig planlegging og presis utførelse.

Veidekke har overholdt milepælene i fremdriftsplanen. Knetter understreker Veidekkes satsning på Involverende planlegging som en viktig årsak. – Alle aktører som er med setter opp sine aktiviteter på fremdriftsplanen som justeres hver uke. Det gir alle et eierskap til aktiviteten og en oversikt over hvor vi hele tiden ligger an, påpeker han.

Miljø
Fra å være en storflyplass med enorme miljøproblemer besluttet grunneierne Oslo kommune og Statsbygg sammen med Bærum kommune å ta fremtidsrettet miljøtenking inn i utformingen av «nye» Fornebu. Et miljøoppfølgingsprogram henvender seg til – og pålegger – alle aktører i alle faser å forholde seg til både miljøplaner og -mål. Det være seg krav til miljødeklarerte materialer og energieffektive løsninger.

Men også til å minimere avfall, og å gjenbruke lokale overskuddsmasser.

– Miljøplanen var en utfordring. Det er bestemt at tilkjørte masser i prosjektet kun kan utgjøre ti prosent av prosjektets tilkjørte masser. Resten måtte være gjenvunnet lokalt fra Fornebulandet. Men deponiene var fulle, slik at vi allikevel måtte frakte vesentlige volumer langt av gårde, forklarer Knetter.

Hundsund grenser både til et naturreservat og til de opparbeidede og påkostede parkanleggene med gang- og sykkelstier, idrettsanlegg og badestrender. Langoddveien i sør skulle egentlig gå via et par holmer og en bro og legges noen meter lenger ut i Hundsundet.

– I vårt opprinnelige forslag skulle vi trekke sjøen inn i feltet i en lagune. Nå ble ikke det noe av, men utbygger har i stedet lagt betydelige ressurser i et kunstig vannspeil med ferskvann foran de fire langhusene. Her blir det overganger, små trebrygger og sivplanter, forteller Dietrichson Bruun.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter