Vestbase - Vikangården

Vestbase - Vikangården

Sted: Vestbase, Kristiansund

Prosjekttype: Kontor- og lagerbygg

Bruttoareal: 10.200 kvm

Kontraksum: 170 millioner kroner

Byggherre:
Vikan Næringspark Invest, Vestbase

Totalentreprenør:
Lønnheim Entreprenør

Byggherreombud: XPRO

Prosjekteringsleder: Cowi

Arkitekt: Arkitektkontoret BBW

Rådgivere: VVS: VVS Planlegging - EL: Vestbase - RIB betong: Cowi - RIB stål: Lønnheim Stål - RI Akustikk: Brekke & Strand akustikk - RI brann: Teknoconsult - RI energi: ABC EnergiConsult

Underentreprenører/leverandører: Prefab. betongelementer: ElementPartner - Lev. ferdigbetong: Vikan Betong - Mur, puss og flis: Murmester Mørkedal - Stålkonstruk-
sjoner: Lønnheim Stål - Sandwich-
elementer: Paroc - Ståltrapper og rekkverk: Weland - Byggevarer: E. A. Smith - Vinduer, dører m.v.: Glass-
mester A. Solbjør - Porter: Cardo Entrance Solutions Norway - Systemvegger/himlinger: Moelven Nordia - Taktekking og blikkenslager: Byggfirma Øystein Larsen - Maler og belegg: Jostein Skjetne - Kantine-
kjøkken: Metos - Lås og beslag: Lås & Sikkerhet - Heis: Systemheis - Elektro: West Elektro - Ventilasjon: GK Norge - Sanitær: Øivind Lystad - Leie av utstyr: Odin Tilkomstservice - Traverskran: Konecranes - Stikningsarbeider: Stikk & Mål - Byggeplassrigg: Odin Tilkomstservice - Grunn- og utomhusarbeid: Olav Alvheim Maskinstasjon

Oljebasen Vestbase i Kristiansund har hatt en fantastisk utvikling de siste årene og betyr mye for den veksten byen nå opplever. Nesten alt, mener mange.

Den høye aktiviteten i letevirksomheten og på de etablerte olje- og gassfeltene i Norskehavet har ført til et økende behov for mer kaiplass, flere verksteder, mer lagerplass og flere kontorer. Nå inntar også ingeniørene Vestbase i stort antall. Det 45 meter høye bygget Vestbase - Vikangården er Kristiansunds høyeste bygning og vil huse 300-350 ansatte i Statoil og Aker Solutions.

Helt nederst i bygget er det en lagerhall med 12 meter takhøyde som er utstyrt med to traverskraner. Andre etasje er foreløpig uinnredet, men kan bli både kontorlokaler og trimrom. Aker Solutions skal ha 3., 4. og 5. etasje. Statoil skal ha 6. og 7. etasje. Helt på toppen, i 8. etasje, blir det felles kantine med uteterrasse og en fantastisk utsikt over hele Vestbase-området og byen.

Fire etasjer ble innflyttet fra 15. februar mens de tre neste etasjene skal innflyttes fra 20. mars.

Teknisk sjef i Lønnheim Entreprenør og prosjektleder for Vikangården, Geir Thomassen, opplyser til Byggeindustrien at dette er Lønnheims hittil største byggeprosjektet. Lønnheim har nylig fått kontrakt på et kongressenter som skal bygges for Wenaasgruppen på Gardermoen som blir enda litt større.

– Med tilleggsoppgaver kan vi komme opp i 195 millioner kroner for bygget på Vestbase, sier Thomassen.

Han sier at det har vært et utfordrende bygg, både på grunn av høyden på 45 meter, logistikk og høy prioritet på HMS. Vestbases sikkerhetsregler er fulgt av entreprenøren. Den eneste skaden gjennom den vel ett år lange byggeperioden er en mindre skade som følge av at en person skled i en trapp.

Bæresystemene er i betong. Søyler og dekker er i betong med noe stål. Ytterveggene er 50-50 prefab betongelementer og prefab sandwich-elementer. Dimensjonene er store. Det er 25 cm. isolasjon i ytterveggene slik at tykkelsen på veggelementene utvendig er 42 cm. totalt.

Bygget er reist etter Tek 2010 med krav til blant annet universell utforming og energi.

Thomassen sier at de lå etter tidsmessig til å begynne med, men har tatt inn mye av det tapte mot slutten av byggetiden. På byggeplassen har det i det siste vært 100-140 arbeidsfolk i sving samtidig.

Steinar Øyen ved Arkitektkontoret BBW AS i Molde har vært prosjektansvarlig for bygget. Øyen sier til Byggeindustrien at med sine 45 m er dette det høyeste bygget firmaet har satt sin signatur på.

– Utfordringene har vært flere. Bygget er et kombinasjonsbygg industri og kontor med en 12 meter høy industrihall i første og 7 etasjer med kontorlokaler oppå. I industrihallene skulle det være så få søyler som mulig, så det sier seg selv at her er det mye betong og stål med grove dimensjoner, sier Øyen. 

Fasadene er forsøkt gitt et godt arkitektonisk uttrykk som skal passe både til industriområdet nede på basen og bolig/forretningsmiljø oppe langs Omagata.

Litt spesielt er det også at bygget står inntil en over 20 m høy fjellvegg der byggets vindavstiving er forankret inn på toppen av fjellveggen.

Kombinasjonen med farger og materialvalg har brutt opp fasadene og gitt et akseptabelt uttrykk som vi kan si oss fornøyd med, sier Øyen.

Etter Øyens mening har det vært et greit bygg å forholde seg til for arkitektkontoret BBW AS.

Travelt
Lønnheim Entreprenør har mye å gjøre for tiden og har i større grad enn tidligere satset på store næringsbygg i tillegg til spesialiteten som har vært idrettshaller og kulturbygg/skoler i kombinasjon med idrettshaller.

Eiendomssjef på Vestbase, Terje Kvisvik, sier at Vikangården representerer noe nytt og viktig for oljebasen: Det kan være starten på et nytt kompetansemiljø. En stor del av de 300-350 som skal jobbe i huset er ingeniører.

– Det betyr mye både for Kristiansund og Vestbase at vi trekker til oss et fagmiljø med kompetansearbeidsplasser, sier Kvisvik.

Utfordrende
Han sier at Vikangården har vært utfordrende, blant annet fordi det er bygd tett inntil et fjell og den store høyden. Fra baksiden ser det ut som en fem etasjers bygning. Den er adskillig mer ruvende i front mot kaiområdet. Høyden tilsvarer en ti etasjers bygning, ettersom det i første etasje er 12 meter under taket.

Både lagerhallen og 2. og 3. etasje ligger under Omagata som passerer på baksiden av nybygget.

Kvisvik har vært eiendomssjef ved Vestbase de siste 3,5 årene, som har vært den mest hektiske byggeperioden på oljebasen. Han regner med at tempoet vil øke enda mer i 2013 og 2014. Bygg 14 C er i startgropen. Det er et kontorbygg på ca. 2900 kvadratmeter for serviceselskapet FMC. Også Bygg 38 er like om hjørnet. Det er lagerhaller, kontorer og verksted på i overkant av 3.000 kvadratmeter for Mento og Norsk Gjenvinning.

I tillegg skal det bygges en nær 40 meter høy hall med traverskraner som har 500 tonn løftekapasitet for Åsgard kompresjon tilhørende Statoil. Entreprisen vil bestå av i alt fire bygg som skal inneholde lager, verksted, vaskehall og kontorer. Byggestart blir i løpet av året.

Kvisvik har også flere andre større og mindre baller  i lufta. Fortsatt er det noen områder på Vestbase i Kristiansund som kan bebygges, men det minker fort. Da blir Hestvikholmene i Averøy alternativet sammen med en utvidelse av Vikanholmen vest som nytt lagerområde.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter