Moholt Aktiv

Moholt Aktiv

Sted: Trondheim

Bruttoareal: 5.100 kvm

Byggherre:
Veidekke Eiendom

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Arkitekt:
Svein Skibnes Arkitektkontor

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: siv.ing. Danielsen - Brann: Cowi - VA, geo, energi og akustikk: Rambøll

Underentreprenører/leverandører: Graving: Otto Augdal - El: Istad - Ventilasjon: GK Norge - VVS: Kjells VVS - Lås og beslag: Lås- & Montørservice - Porter: Autolift - Blikkenslager: Profilfasade - Riving: AF Decom - Mur og flis: Byggmester Bugge - Maling: Rosenborg Malerteam - Taktekking: Mestertak - Heiser: ThyssenKrupp - Stålarbeider: Øysand Stål - Trapper og rekkverk: Midthaug - Garderober: Garderobe-Mannen

Det kunne ikke ha passet bedre når Veidekke nå i vinter var ferdig med sitt siste boligprosjekt i Trondheim, Moholt Aktiv. På den gamle tomten holdt nemlig Trøndelags mest kjente sykkelbutikk til. Nå er det eget sykkelverksted i kjelleren til disposisjon for beboerne.

Veidekke Eiendom hadde egentlig tenkt å starte sitt nye boligprosjekt til 100 millioner kroner for fem år siden. Men så kom den beryktede finanskrisen i 2008 og strupte det meste av boligmarkedet, både i Trondheim som i resten av landet. Dermed utsatte Veidekke i to år å rive i det gamle fjøset der den kjente sykkel-
forretningen holdt til. I 2010 hadde finansmarkedet roet seg såpass at Veidekke fant tiden inne for å hente fram byggeplanene på nytt. Samtidig ble prosjektet omdefinert fra passivleilig-
heter til lavenergileiligheter.

I august i 2011 ble spaden, for ikke å si grabben, satt ned i jorda og byggearbeidene kunne ta til med Veidekkes Entreprenør som ansvarlig for hovedentreprisen. Ved siste årsskifte var bygget ferdig, og 4. februar kunne sluttstrek settes og bygget overleveres. Da var det bare to av de 39 leilighetene som ikke var solgt.

– Dette er vi veldig godt fornøyd med. Salget har gått over all forventing, forteller prosjektleder Solveig Djønne Haugli i Veidekke Eiendom som har vært byggherre.

Vanligvis setter ikke utbyggerne i Trondheim i gang byggearbeidene av nye leiligheter før vel halvparten av leilighetene er solgt. Veidekke Eiendom følte at byggmarkedet i Trondheim var på full fart opp etter finanskrisen, og sa «og» da 40 prosent av bygget var solgt.

Aktivitet i sentrum
Moholt Aktiv er markedsført som et bygg spesielt beregnet på og tilpasset familier og personer som liker å røre på seg. Derfor er det i kjelleren laget et eget sykkelverksted med plass for oppbevaring av sykler. Det er også et eget rom for ski og skismøring, og selvsagt et eget velutstyrt trimrom med løpemølle, spinningsykkel, håndmanualer, gymmatter og pressbenk. Ute er det klargjort for vask og stell av sykkelen.

Når Veidekke legger så stor vekt på at folk som er i aktivitet, skal trives, er det ikke minst fordi en av Trondheims mest brukte friluftsområder, Estenstadmarka ikke er langt unna. Det gjelder også byens drikkevannskilde, Jonsvannet som brukes flittig av padlere. En egen sti er opparbeidet fra Moholt Aktiv som fører under den meget trafikkerte E6/Omkjøringsveien slik at beboerne kan ta på seg skiene eller joggeskoene rett utenfor inngangsdøren og gi seg i kast med marka.

I dag er det ikke bare ungdom og unge familier som fører et aktivt friluftsliv. Det er like gjerne pensjonister. Djønne Haugli er usikker på hvor viktig aktivitetstilbudet har vært for kjøperne.

– Flertallet av de som har kjøpt leiligheter i prosjektet, er 50 +. Dette er den gruppen som generelt er de største kundene for nye leiligheter i Trondheim. Her som ellers er det nok beliggenheten og pris som har vært det avgjørende for mange av kundene, forklarer Djønne Haugli.

Bygget
Moholt Aktiv består av tre tvillingblokker, hver på fire og tre etasjer. To av blokkene er prikk like, mens den tredje delvis er speilvendt. De 39 leilighetene består av to-roms leiligheter på vel 52 kvm til fire-roms leiligheter på 128 kvm.

De tre største leilighetene som er plassert på toppen av hver blokk, har en spesiell stor terrasse med 180-graders utsikt. Det er også en felles terrasse for hele blokken på taket av hvert bygg.

Kjeller og garasje er plassert delvis under selve friarealet mellom de tre blokkene. Der finnes det 45 parkeringsplasser for de 39 leilighetene. Av disse er det seks parkeringsplasser tilpasset handikappede. Fra parkeringsplassen fører det heis opp til hver enkelt boligblokk. Det er også boder til hver leilighet plassert i kjelleretasjen.

– Det spesielle med Moholt Aktiv er at byggene er utarbeidet i nært samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Bygget er også prosjektert i samarbeid med Enova og SINTEF Byggforsk. Det betyr at det er flere ting det er tatt spesielt hensyn til, forklarer anleggsleder for byggeprosessen, Ørjan Jonsson.

For det første er det valgt en spesiell type maling, sensmaling som avgir mindre avgasser enn tradisjonell maling. På badet er det installert tørkenisjer med egne avtrekk som gir lavere luftfuktighet og mindre risiko for at mikroorganismer skal kunne utvikle seg. Det er satt spesielt strenge krav til ventilasjon og utskifting av filtre. Materialene som er brukt, har minst mulig avgassing. Leilighetene leveres også med skyvedørsfronter fra gulv til tak som garderobeløsing, for å unngå at støv legger seg oppe på garderobeskap. På kjøkken er overskapene også kasset inn, nettopp for å unngå støvansamling på toppen av skapene. Når utearealene skal klargjøres til sommeren, vil det også der bli tatt spesielle hensyn til plantevalget ut fra de krav NAAF stiller.

Byggherren Veidekke Eiendom gikk fra passivhus til lavenergihus da prosjektet ble omdefinert. Bakgrunnen for det valget var at prosjektet var planlagt i en tid da passivhusnormen ikke var definert i Norge. Når den var på plass, var Moholt Aktiv på lavenerginivå, og kostnaden med å løfte det til passivhus ble vurdert som for høyt til at man kunne få det igjen i markedet.

Likevel er det lagt stor vekt på oppvarmings- og energidelen av byggene. Isolasjonen er 25 cm i yttervegger, og det er trelags isolasjonsglass i alle vinduer unntatt de som er beregnet for brannevakuering. Varmetilførselen er i sin helhet basert på vannbåren varme. Hovedvarmekilden kommer fra varmepumpe som henter varmen fra undergrunnen. Det er boret ned til fast fjell for å finne varmekilden. I tillegg er lagt opp til bruk av fjernvarme for å dekke varmebehovet på spesielt kalde dager.

– Hva har beboerne fått anledning til å bestemme selv?

– Det er det vanlige som malingsfarger, kjøkkeninnredning, fliser på bad og kjøkken, og hva slags parkett den enkelte vil ha, forklarer Ørjan Jonsson.

Byggeprosessen
Etter at råbygget i betong stod ferdig, ble prefabrikkerte ytterveggselementer fra Optimera montert av Veidekkes folk. Bæresystemet er støpte betongdekker med betongvegger/stålsøyler.

Deretter tok Veidekke Entreprenør fatt på det innvendige bygget. Lettvegger og skillevegger i gips med stålstendere ble brukt. VVS- og elinstallasjoner ble fullført før veggene kunne ferdiggjøres, og malerne slapp til. Alt betong- og trearbeid ble gjort av Veidekkes egne folk, mens det øvrige arbeidet ble satt bort til underleverandører.

Ørjan Jonsson opplyser at hele byggeprosessen har gått nærmest smertefritt uten store problemer. Beboerne har heller ikke meldt om uoppdagete svakheter etter hvert som de har flyttet inn. Da temperaturen her en helg gikk under minus 20-streken, ble det imidlertid for kaldt i enkelte leiligheter, men det problemet lot seg rette på gjennom en enkel justering, i følge Jonsson.

Hele Moholt Aktiv er på 5.100 kvm, og av dette er 3.480 kvm boareal. Kvadratmeterprisen for leiligheten ligger i  gjennomsnitt på 45.000 kroner opplyser prosjektleder Solveig Djønne Haugli.

Tekst: Arne Sellæg. Foto: John Inge Vikan.


Flere prosjekter