Litteraturhuset Fredrikstad

<p></p> Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Litteraturhuset Fredrikstad

Sted: Fredrikstad

Prosjekttype:
Nybygg kulturhus og kontorbygg

Bruttoareal: 4.000 kvm

Byggherre: Fredriksborg Eiendom

Prosjekterings-, prosjekt- og byggeledelse: Brick

Entrepriseform: Delentrepriser

Prosjektkostnad eks mva:
Ca 100 millioner kroner

Arkitekt: Griff Arkitektur

Interiørarkitekt: Radius design

LARK: Berg & Dyring

Rådgivere: RIB og RIG: Sweco - RIE og RIV: Rambøll - Brann: Brann- og Sikkerhetsrådgivning

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Leif Grimsrud - Spunt-
arbeider: Kynningsrud Fundamen-
tering - Prefab: Kynningsrud Prefab - Betongarbeider: Grunnbygg - Elektro: Lyn Elektro - VVS: Rørcompaniet - Ventilasjon: KVE Ventilasjon - Kjøkken: Myhrvold Storkjøkken - Tømring: Håkon Hansen - Glass-
arbeider: Flex Fasader - Utomhus-
arbeider: Stensetting - Maler: Malermester Odd Johanson Accoya: Tradisjon Håndverk - Rekkverk: Weberg - Himlinger: Sørlie Prosjektinnredning - Glassvegger: Bøckmann - Flislegger: Lasse Holst

De få andre litteratur-husene som hittil er på plass her i landet er gjen-
bruk av eldre bygninger.  Litteraturhuset i Fredrikstad er det første som er bygget nytt og som er skreddersydd til formålet.

Restauranten «Dus og Sus» på brygga i Fredrikstad brant ned en natt i juni 2008. Et populært serveringssted måtte altså gå tapt før den ideelle tomta til et fremtidig litteraturhus åpenbarte seg i røykskyene. Målsettingen til byggherrene i Fredriksborg Eiendom var å skape noe annerledes og helt nytt i Fredrikstad. Valget falt tidlig på å etablere et frem-
tidsrettet kulturtilbud i Storgata; en magnet av et moderne litteraturhus med tiltrekningskraft langt utover bygrensene.

– Prosjektet var til å begynne med veldig løst definert. Vi visste at vi i hvert fall skulle ha en p-kjeller, som ligger under bygget og under Blomstertorget, og et hus med en restaurant. Men det øvrige innholdet måtte modnes. Utfordringen ble i stor grad å programmere med leietakere, samtidig som vi skulle prosjektere og bygge huset. Det var krevende for oss som skulle koordinere funksjonskrav, forskrifter, aktører og fremdrift, sier prosjektleder i Brick, Ketil Fjeld. Brick har hatt prosjekterings-, prosjekt- og byggeledelse av litteraturhuset.

– Vi visste det var kvikkleire og løsmasser i grunnen, men omfanget var større enn prøveboringene ga indikasjoner på. Det er mer enn 50 meter til fjell. Kjelleren er derfor støpt som en vanntett betongkonstruksjon, som ligger og flyter i disse massene. Vi ligger jo praktisk talt på bryggekanten og det er stort vanntrykk mot kjellerveggene når flommen går i Glomma. Men det var et krevende stykke arbeid, med store hensyn å ta til nabobebyggelsen, og med mye nedbør og tilsig i byggegropa, forklarer Fjeld.

Siktlinje
I den begrensede arkitektkonkurransen som Fredriksborg Eiendom inviterte til, gikk Griff Arkitektur av med seieren. Med plasseringen av bygget er det skapt en ny siktlinje og en utvidelse av gateløpet fra Agentgaten og ned til Glomma.

– Vårt konsept var å flytte tomta for å få større frihet til å utforme bygget slik vi ønsket. Opprinnelig skulle bygget ligge inntil den gamle trehusbebyggelsen, som ga flere kompliserte diskusjoner i forhold til overganger og høyder. Nå er det kun en liten del som kompletterer den eldre bebyggelsen, mens hovedbygningen er mer et hus på torget enn en bygning i et kvartal, sier Jarl Ture Vormdal i Griff Arkitektur.

Konseptet
Den arkitektoniske ideen er en kube der det er kuttet og gjort innhugg som skaper rom og bevegelse. Innhuggene gir kontakt til byen, men også til de forskjellige funksjonene i bygget; restauranten nesten ute på bryggekanten, vrimlearealer oppover i etasjene og uteterrassen på toppen.

– Andre litteraturhus er basert på ombygginger av gamle bygninger, som ofte gir klare begrensninger. Med et nytt hus var vi jo i en enestående posisjon, og med et fritt utgangspunkt, understreker Vormdal.

Fasadene
Byggets fasader preges av en særegen løsning. Accoya er gjennom en høyteknologisk og miljøvennlig modifikasjonsprosess – acetylering

– et materiale som benyttes primært i villaer eller som innslag i kledning i større bygg. Her er det brukt som liggende panel i store deler av eksteriøret. Accoya, som tar utgangspunkt i hurtigvoksende furu fra New Zealand, regnes som mer bestandig enn teak, og med en holdbarhet over bakken på 50 år.

Litteraturhuset har fjernvarme og innfrir kravene til
Energiklasse B.

– For å klare kravene er det brukt gode glass og doble ytter-vegger, ikke de ordinære 20 cm, men 40 cm. tykke. Når vi tar utgangspunkt i at mer enn 50 prosent av fasadene er glass, er det tilfredsstillende å oppnå Energiklasse B, sier Fjeld.

Litteraturhuset Fredrikstad skal driftes som en stiftelse, har et budsjett for inneværende år på ni millioner kroner, og har pr. i dag to og et halvt årsverk. Inntektene skal komme fra billettsalg, støtte fra fond og offentlige myndigheter, samt utleie av lokaler.


Mangfoldig innhold
Fra inngangen i Storgata kommer man inn i huset i første etasje med bokhandel, bokkafé, matbar og restauranten Fabel. Interiørarkitekt her er Radius design med Thomas Ness i førersetet. Ness har først og fremst skapt seg et ry som interiørarkitekt i restaurantbransjen, noe som bekreftes i utforming av disse arealene.

Andre og tredje etasje disponeres i sin helhet av Litteraturhuset og inneholder både stillerom og sosiale soner, men har også to store saler. Den største er en fullt sceneteknisk utstyrt sal med fem meters takhøyde og med kapasitet til ca. 450 stående publikummere i en konsertsituasjon. På toppen i fjerde etasje har Institutt for Journalistikk akkurat flyttet inn.


Et hardkjør, men i mål
Brick har mange og store prosjekter bak seg, men Fjeld mener dette har vært en unik byggesak.

– Både fordi et litteraturhus er noe man svært sjelden opplever å få være med på, men også fordi det har vært et kappløp med prosjektering, endringer og justeringer av prosjektet. Det har nesten vært på grensen til det utmattende for alle aktørene å holde den stramme fremdriften. Til tross for de utfordringene vi har hatt underveis, har vi klart å levere til tiden uten forskyv-
ninger. Spesielt var fokuset på første desember, da restauranten skulle være klar for julebordsesongen, avslutter Fjeld.

Tekst Trond Joelson. Foto: Trond Joelson  og Paal Andre Kovalseth.


Flere prosjekter