Reagerer på at kirken bygger eget byggefirma

Byggenæringen i Bergen reagerer på at Bergen Kirkelige Fellesråd (BKF) har opprettet det interne bygg- og anleggsforetaket Akasia. Nå er BKF klaget inn til det europeiske frihandelsforbundet ESA fra flere hold.

– Det problematiske er at kirken mottar store offentlige midler, samtidig som de bygger seg opp som en aktør innenfor næringsliv, sier administrerende direktør Hans Martin Moxnes EBA Vestenfjeldske til BA.

På Akasias egne nettsider skriver de at selskapet er en mangfoldig organisasjon i vekst, og at de er en viktig samfunnsaktør i Bergen med over 300 ansatte og et samlet budsjett på over 420 millioner kroner

Primæroppgavene er utvikling, bygging, drift, vedlikehold og forvaltning innenfor eiendom, barnehage og gravferd.

- Vi skal være en profesjonell forvalter og en dyktig utbygger av kriker og gravplasser og en kompetent eier og drifter av våre barnehager, skriver Akasia, som eier og drifter til sammen 11 barnehager.

I år er det ifølge BA budsjettert med seks millioner overskudd i selskapet, penger som går rett inn i Bergen Kirkelige Fellesråd.

Nå er de klaget inn til ESA, Det europeiske frihandelsforbund sitt overvåkingsorgan, av blant andre Norske Anleggsgartnere Region Vest og Riss Landskap. EBA Vestenfjeldske har gjennom lederen Harald Moxnes henvendt seg til kirkebyråd Gunnar Bakke fra Frp.

I en e-post fra Bakke, som BA henviser til, går det frem at kommunen ikke har instruksjonsmyndighet overfor BKF. Men saken skal ha vært drøftet mellom byrådet og BKF.

Hans Martin Moxnes er ikke fornøyd med responsen fra byråden så langt, og har heller ikke fått et møte med Bakke.

Aksaia ledes av kirkeverge Kjell Bertel Nyland, og de avventer et svar fra ESA etter reaksjonene fra byggenæringen.

- Men vi kjenner oss på trygg grunn, sier han til BA.