Flere krangler om utleie

Antall tvister mellom boligeiere og leietakere fortsetter å øke, viser nye tall. Vær nøye med leieavtalen hvis du vil unngå konflikt, råder eksperter.

– Klare, grundige avtaler mellom partene er den beste forsikringen mot å havne i konflikt, sier Espen Tytlandsvik, daglig leder i Leiebolig Utleie AS, som leier ut over 1500 utleieboliger i Oslo og Akershus.

Han tror mange private utleiere tar for lett på kontraktsarbeidet, for eksempel når det gjelder betaling og depositum, oppsigelsestid og bestemmelser som regulerer selve bruken av boligen.

– For boligens eier er det jo dessuten viktig å vurdere søkerne ordentlig. En god del problemer kunne nok vært unngått dersom utleier hadde sjekket leietakerens referanser, kredittstatus og betalingshistorikk, sier Tytlandsvik.

At konfliktnivået i forbindelse med utleie har økt fremgår av fjorårstallene fra Husleietvistutvalget, som mekler og treffer avgjørelser i konflikter mellom boligutleiere og leietakere i Oslo, Akershus, Hordaland, Sør- og Nord-Trøndelag. Utvalget er opprettet av Kommunal- og regionaldepartementet.

Flere klagesaker
– Ifjor mottok vi 1360 klagesaker. Det er 21 prosent mer enn året før, sier Stein Stavrum, direktør for Husleietvistutvalget.

Oslo og Akershus ligger på topp i antall saker. Fra disse to fylkene alene fikk Husleietvistutvalget 829 saker til behandling i 2012, opp fra 757 året før. I tillegg til klagebehandlingen kommer et høyt antall henvendelser fra folk som trenger råd og veiledning.

– Erstatningssaker, som omfatter krav fra utleier på grunn av for eksempel mangelfull rengjøring eller skader på leieobjektet, toppet listen i hovedstadområdet i fjor, sier Stavrum.

Mange av sakene gjaldt også selve husleien, for eksempel manglende betaling, heving av leien eller uklarheter rundt depositum.

– Vi får også en del tvistesaker knyttet til oppsigelse og heving av kontrakter. Generelt synes det som om stadig flere ønsker å benytte seg av HTUs tilbud etter hvert som dette blir bedre kjent. Dette gjelder ikke minst tilbudet om mekling. Tre fjededeler av de sakene som mekles ender med forlik.

Grundige avtaler
Det er Husleieloven som regulerer forholdet mellom partene. I tillegg må leietaker følge husordensreglene i boligsameiet, som gjerne har bestemmelser om ro og orden, skader, vedlikehold og praktisk bruk av boligen.

– Profesjonelle utleiere bygger på avtaler som er langt mer detaljerte enn loven. Avtalene er gjerne også mer uttømmende enn de standardformularene interesseorganisasjoner eller advokater bruker, sier Espen Tytlandsvik i Leiebolig Utleie.

Selskapet benytter en egen kontrakt, som regulerer de fleste forhold med potensial for konflikt.

– Hvis det allikevel oppstår spørsmål eller uenighet underveis trer vi inn som mellomledd og løser som regel saken før det blir et virkelig problem. Dette er en sikkerhetsventil som tjener begge parter, sier Tytlandsvik.