IKEA satser på Ringsaker

I september i fjor ble det avgjort at IKEA skal etablere et nytt varehus i Ringsaker kommune. Mandag arrangerte IKEA, i samarbeid med Ringsaker og Hamar kommune, et åpent folkemøte og tirsdag morgen inviterer de lokalt næringsliv til et eget informasjonsmøte om mulighetene i prosjektet.

– For IKEA er det alltid spennende å etablere seg i nye deler av landet og bli tilgjengelige for enda flere mennesker. Vi ser frem til å komme nærmere våre kunder i Hedmark og Oppland, sier Bård Stang-Lund Valasjø, eiendomssjef i IKEA Norge.

Veien videre
I etableringsprosesser er det flere involverte parter, og IKEAs førsteprioritet er å samarbeide godt med lokale myndigheter, nærmiljøet og det lokale næringslivet. IKEA ønsker så langt det mulig å gi en overordnet oversikt over videre fremdrift.

– I løpet av mars 2013 vil det være førstegangsinnsendelse av reguleringsplan til kommunen, og i løpet av mai vil også rammesøknaden foreligge hos kommunen. Kommunens vedtak om regulering og rammesøknad vil deretter skje i juni. Hvis alt går etter planen vil vi dermed starte å bygge høsten 2013. I samarbeid med lokale- og regionale entreprenører regner IKEA med at varehuset er ferdigstilt i årsskiftet 2014/2015, forteller Valasjø.

Om varehuset
IKEAs syvende varehus i Norge vil oppføres på den såkalte Olrudtomten i Nydal Øst. Tomten er på 114 mål, og varehuset vil få en størrelse på cirka 28.000 kvadratmeter. Av dette utgjør salgsarealet 21.000 kvadratmeter. Totalt forventes det å sysselsette over 200 medarbeidere og det forventes rundt en million besøkende i året.

IKEA samarbeider med Statens Vegvesen om gode trafikkløsninger. Varehuset vil ha behov for omkring 800 parkeringsplasser, inklusive parkering for bevegelseshemmede, familieparkering og parkering for elbiler med ladestasjon. Det legges også til rette for to til tre andre handelsaktører på tomten. Hvem dette blir er fortsatt uavklart, men de vil falle innenfor formålet i gjeldende reguleringsplaner.

Lokalt og regionalt næringsliv
Et IKEA-varehus gir mange positive synergieffekter for regionen, utover sysselsetting i form av nye arbeidsplasser.

– IKEA har alltid som målsetting å benytte lokale og regionale leverandører i alle faser av etableringen, så langt det lar seg gjøre. Vi ønsker at næringslivet i regionen i størst mulig grad skal kunne dra nytte av prosjektet. I tillegg til bistand fra lokale- og regionale entreprenører i selve byggeprosessen er det flere aspekter ved driften av varehuset som vil trekke på det lokale næringslivet. Dette omfatter for eksempel hjemtransport, montering og installasjon, renhold, sikkerhet, vedlikeholdsarbeid og avfallshåndtering, utdyper Valasjø.

Allerede tirsdag morgen skal IKEA-ledelsen møte næringslivet på Rica Olrud Hotel.

Ønsker en åpen prosess
IKEA ønsker å legge til rette for en åpen prosess og dialog med naboer, nærmiljøet og andre involverte i forbindelse med planlegging av det nye varehuset. Videre ønsker IKEA gjennom sin hovedentreprenør PEAB å ha åpne møter med lokale og regionale entreprenører. I fellesskap skal de skru sammen det nye varehuset.

– I samarbeid med Ringsaker kommune, nabokommuner og næringslivet ønsker IKEA å bidra til økt vekst og trivsel både lokalt og regionalt. IKEA ønsker også å være en god nabo og en ansvarlig utbygger, avslutter Valasjø.