Nedgang i salget av nye boliger

Rapporten ECON Nye boliger fra Pöyry viser at de ble solgt færre nye boliger de siste to månedene både på Øst- og Vestlandet.

I løpet av de siste to månedene har Pöyry registrert salg av 1048 nye boliger på Østlandet. Dette er 2 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode. Salget er likevel 27 prosent høyere enn det unormalt lave salget i samme periode i fjor. Det har vært stor variasjon i salget de siste to årene. Ser man gjennom det, er utviklingen nå svakt negativ.

Totalt er det 13.126 boliger i prosjektene de registrerte i februar. Nyboligsalget de siste to månedene utgjorde 8 prosent av disse. Det er samme salgstakt som i forrige tomåneders­periode og ett prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor.

Høyest i Buskerud, Asker og Bærum
Nyboligsalget var i siste tomånedersperiode høyest i Buskerud og Asker og Bærum med 13 prosent, og lavest i Oslo nord og Vestfold med kun 5 prosent.

I februar var det 3.887 usolgte boliger i statistikken. Ved forrige publisering i desember var 3.907 boliger usolgt. Forskjellen framkommer ved at 1048 boliger har blitt solgt og 1028 nye boliger har kommet til mellom disse to tellingene. Mens 19 prosent av de usolgte boligene fra desember nå er solgt, er 30 prosent av de nye salgskandidatene solgt.

Antallet usolgte boliger er størst i Nedre Romerike. Målt i prosent er andelen usolgte størst i Hedmark med 48 prosent.

Gjennom­snittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Pöyry database er 44.100 kroner. Det er 1,8 prosent høyere enn i forrige tomånedersperiode og hele 9,4 prosent høyere enn i samme periode i fjor. De høyeste nyboligprisene finner vi i Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 65.400 kroner per kvm. Hedmark ligger lavest med 29.800 kroner per kvm.

Vi har også registrert liggetider. Tallene vitner om et selektivt markedet i Asker og Bærum og Buskerud. Mens de solgte boligene i Asker og Bærum siste tomånedersperiode hadde ligget ute for salg i 107 dager, har de usolgte boligene ligget ute for salg i 200 dager. Tilsvarende tall for Buskerud er henholdsvis 241 og 403 dager.

Selvaag Bolig er den utbyggeren som har flest boliger databasen. DNB Eiendom har flest boliger av prosjektmeglerne.

Nedgang i vest
I løpet av siste tomånedersperiode har Pöyry registrert salg av 543 nye boliger i Hordaland og Rogaland. Dette er en nedgang på 15 prosent sammenliknet med forrige tomåneder­speriode. Salget på Vestlandet utgjør 21 prosent av boligene som har vært til salgs i perioden. Til sammenligning var salgstakten det samme på Østlandet. Salgstakten var høyest i Sandnes med 26 prosent. Lavest salgstakt var det i Bergen Sør med 14 prosent.

Medio februar var det 2.013 usolgte boliger på Vestlandet. Ved forrige publisering i desember var 1.887 boliger usolgte. Forskjellen framkommer ved at 543 boliger har blitt solgt og 669 nye boliger har kommet til mellom disse to tellingene.

Mens 17 prosent av de usolgte boligene i desember nå er solgt, er hele 35 prosent av de nye salgs­kandidatene allerede solgt. Det er spesielt i Sandnes at markedet er selektivt. Der har de usolgte boligene ligget 120 dager lenger ute på markedet enn de som ble solgt siste tomånedersperiode.

I prosent av antall boliger i prosjektene, er andelen solgte høyest i Sandnes med 74 prosent. Andelen solgte var lavest i Bergen Sør med 63 prosent.

Gjennom­snittlig kvadratmeterpris for alle boligene i vår database er 41.800 kroner. Det er 0,5 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i desember i år. På Østlandet var tilsvarende pris 44.100 kroner, og prisveksten var 1,8 prosent. På Vestlandet var kvadratmeterprisen høyest i Stavanger med 53.900 kroner. Hordaland utenom Bergen lå lavest med 32.200 kroner per kvadratmeter.

Kruse Smith Eiendom AS er den utbyggeren som har flest boliger i databasen for Vestlandet. Eiendomsmegler1 har flest boliger av prosjektmeglerne.