Krever kartlegging av farlig avfall

Bedrifter som renser og behandler flytende farlig avfall, har trolig utslipp av perfluorerte stoffer. Utslippene er antakelig små, men Klif krever nå at bedriftene kartlegger omfanget.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) varsler nå alle bedrifter som tar i mot og behandler farlig avfall, om at flytende avfall fra ulike kilder kan inneholde udeklarerte mengder av PFOS, PFOA og andre perfluorerte stoffer (PFC).

Det betyr at disse stoffene kan havne i avfallsbedriftenes utslipp, noe som innebærer en potensiell miljøfare.

– Vi tror ikke det er snakk om store utslipp av perfluorerte stoffer, men i slike saker må vi være sikre. Vi vil vite mer om hva som er kilden for den type forbindelser, som delvis er forbudt å bruke i Norge, og hvor stort problemet er, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klif til direktoratets egne nettsider.

Perfluorerte stoffer er en fellesbetegnelse på en gruppe stoffer som de senere årene har fått stadig større oppmerksomhet, fordi vi har fått mer kunnskap om stoffenes skadevirkninger. De er svært lite nedbrytbare, oppkonsentreres i næringskjeden og kan gi skadelige effekter på mennesker, dyr og natur.

PFOS har siden 2007 vært forbudt i brannskum, tekstiler og impregneringsmidler.

Klif har fått kjennskap til at farlig avfall-bedrifter har tatt imot flytende avfall med perfluorerte stoffer. Foreløpige undersøkelser tyder på at utslipp av disse stoffene kan ha pågått i lengre tid fra flere behandlingsanlegg for farlig avfall.

– Vi pålegger virksomhetene å undersøke om det finnes perfluorerte stoffer i det flytende avfallet de tar imot. De må også undersøke hvor store mengder det er snakk om. Når dette er klart, vil vi avgjøre behovet for tiltak, sier Signe Nåmdal.

Les mer her.