Politikritikk i korrupsjonssak i Bærum

En politimann i Oslo mener kollegaenes metoder har ødelagt onklenes liv, ved at de under avhør presset fram uriktige tilståelser i en korrupsjonssak i Bærum.

 

Tidligere denne måneden fortalte avhørsekspert Asbjørn Rachlew til Magasinet Plotat norsk politi lenge har brukt triks og manipulasjon etter modell av FBI for å løse drapsgåter. Politibetjent Henrik Storjord Ramstad mener at hans onkel ble utsatt for de samme metodene i 2006.

Onkelen og to av hans brødre ble tiltalt for korrupsjon mot Bærum kommune, melder VG.

Ramstads onkel, som jobbet i kommunen, skal ha tildelt maleroppdrag til sine familiemedlemmer uten at det var noen reell konkurranse.

– De har ødelagt livet hans. Økoteamet i Drammen har benyttet nøyaktig de samme avhørsmetodene som Rachlew beskriver, sier Ramstad til avisen.

Sjokkert over metoder

Politibetjenten har forsøkt å holde seg unna saken, men ble sjokkert da han hørte om avhørsmetodene. Onkelen ble avhørt etter å ha vært våken i 40 timer. Han fikk også vite at broren hadde fått hjerneslag, men ble nektet å ringe sykehuset. I stedet måtte han inn i et 12 timer langt avhør.

Onkelen innrømmet for eksempel at det forelå en tredelingsavtale, noe som betyr at de tre brødrene hadde avtalt å dele utbyttet seg imellom. Denne innrømmelsen gjorde at saken senere ble rammet av mafiaparagrafen.

Dette punktet trakk han senere fra forklaringen sin, men det ble likevel brukt mot ham.

– Politiet har like stor plikt til å fremheve uskyld som skyld, og det virker det ikke som at de husket på i avhørene med min onkel, sier Ramstad til avisen.

Ingen av de tre brødrene skal heller ha blitt opplyst om sin rett til å nekte å forklare seg om nærstående familie.

Anke til tatt til følge

Frode Sulland, onkelens forsvarer, mener at politiets behandling av hans klient er uakseptabel.

– Det svekker de siktedes rettssikkerhet, og det hindrer riktige opplysninger i saker, sier Sulland til VG.

Ramstad klaget saken inn for Spesialenheten for politisaker, der saken ble henlagt. Anken til Riksadvokaten førte heller ikke fram.

Politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt viser til at saken har vært innklaget, uten å ha fått medhold. Hun presiserer at det i en dom fra lagmannsretten bemerkes at det ikke virker som at politiet har presset tilståelsene ut av mannen. (©NTB)