Han vil lage ren kraft av ulønnsom gass

Med kjente komponenter satt sammen på en smart måte, mener sivilingeniør Gunnar Myhr å ha svaret på hvordan ulønnsomme gassfelt kan bli til elektrisk kraft uten utslipp av CO2.

Løsningen kan bli lønnsom med internasjonale gasspriser i fritt fall. Den kreative forretningsutvikleren mener at hans patent både kan brukes til å elektrifisere sokkelen og til å utnytte gasskraft i komplekse industrielle løsninger.

Patent

Uten store økonomiske muskler bak seg tok Gunnar Myhr i fjor ut norsk patent på en utslippsfri måte å lage elektrisk kraft av marginale gassressurser på.

Kraftproduksjonen skjer uten CO2-utslipp, siden metoden går ut på å samle avgassene fra gasskraftverket og sende den tilbake i grunnen som trykkstøtte.

Istedenfor å føre gassen til land, flytter Myhr gasskraftverket til havs, og tar kraften til land i kraftkabler som koster en tidel av en gassrørledning.

Oksygen-problem

Problemet med å bruke avgassene fra et gasskraftverk som trykkstøtte i reservoarer med hydrokarboner er at eksosen inneholder for mye oksygen.

– Oksygen er et svært reaktivt medium. Hvis du pumper avgasser med 15 prosent oksygeninnhold inn i gass- eller oljeholdige lag vil det føre til en ødeleggende bakterievekst og korrosjon på metaller, sier Myhr.

Han unngår oksygenproblemet ved å bruke en dobbelt forbrenningsprosess. Ved å sprøyte inn metan i det neste forbrenningstrinnet, reduseres oksygeninnholdet fra 15 prosent til 0,5 prosent.

– Enkelt er best

Nå har Myhr videreutviklet grunnkonseptet. Han har søkt internasjonal patent på et utvidet system der han ser for seg at kraften kan benyttes i integrerte industrielle løsninger med industriproduksjon på land.

– Patentene blir offentlige 14. mars. Komponentene som inngår i løsningen er alle hyllevare. Det enkle er vel det beste. I ettertid ser mye av dette banalt ut, og det bygger på løsninger som ligger oppe i dagen, men dette kan være løsningen for å få utnyttet gass som ellers ikke er lønnsom uten utslipp av CO2, sier Gunnar Myhr til NTB.

I tillegg til hyllevarekomponenter inneholder patentet en systemlogg og et kontrollsystem som sørger for at kraftproduksjonen justerer seg etter etterspørselen i kraftnettet. En av de attraktive fordelene med gasskraft er at du kan slå på og av produksjonen i takt med etterspørselen.

Finanskrise

Det var ikke miljøaspektet som fikk sivilingeniøren med lang erfaring fra energi- og teknologiutvikling til å pønske ut en CO2-fri løsning for utnytting av gass til elektrisk kraft. Nøkkelen var billig gass.

– Det er økonomiske hensyn som har vært drivkraften. Det startet med at venner i finansbransjen bekymret seg for at de internasjonale gassprisene ble frikoblet fra oljeprisen under finanskrisen. Forklaringen lå i den amerikanske skifergassrevolusjonen som innvarsler et permanent skille der oljen fortsetter å stige, mens gassen går ned i pris, sier Myhr.