Er det en menneskerett å eie egen bolig?

I Norge sitter det i ryggmargen at alle skal eie sin egen bolig, men er det riktig og ønskelig? Bare det å stille spørsmålet får mange til å reagere, men vi gjør det likevel. Nå leser vi at 10.000 boliger i fjor ble kjøpt uten at det ble stilt egenkapitaI av kjøperen. De har nemlig fått startlån fra Husbanken.

Det store spørsmålet nå er om alle disse har betalingsevne og vilje til å følge opp de lån man får. Det er det all grunn til å følge med på.

Startlånene muliggjør boligkjøp for folk som ikke oppfyller kravet om 15 prosent egenkapital som Finanstilsynet innførte i 2011. Husbankens utlån økte med 1,2 milliarder kroner til 7,5 milliarder kroner fra 2011 til 2012.

I praksis er det kommunene som tildeler startlånene, og de kan brukes til å finansiere hele eller deler av kjøpesummen. Men hvilke kav stilles til dem som får slike lån – og hvilken kompetanse har de kommuneansatte som gir slike startlån. I mange små kommuner tviler vi om man besitter kompetansen. Faren for å gi lån til slekt og kjente er også stor. Her må det være habilitetsproblemer så det holder.

Kommunenes tildelinger av start- og grunnlån skjer gjennom skjønnsmessig vurdering, uten ekstern kontroll. Dette åpner for korrupsjon, mener forsker.

Formålet med Finanstilsynets egenkapitalkrav er å bremse veksten i husholdningenes gjeld. Statssekretær Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet innrømmer i intervju med dagens Næringsliv at det er en konflikt mellom tilsynets mål og målsettingen om at vanskeligstilte skal ha mulighet til å bli boligeiere.

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB mener ordningen med startlån fører til at mange får kjøpt bolig selv om de har en økonomi som vil være veldig sårbar ved et eventuelt fall i boligprisene.

Til sammen fikk 12.512 personer startlån i fjor. 10.000 boliger i prisklassen 1 til 3 millioner ble kjøpt av personer som i utgangspunktet ikke hadde noe egenkapital, ifølge Dagens Næringsliv. Det tilsvarer én av fem omsatte boliger.