Ingen ekstern kontroll ved Husbanklån

Kommunenes tildelinger av start- og grunnlån skjer gjennom skjønnsmessig vurdering, uten ekstern kontroll. Dette åpner for korrupsjon, mener forsker.

I privat sektor er det Finanstilsynet som kontrollerer lånetildelinger. Det er derimot ingen som fører kontroll med utdelingene av kommunale start- og grunnlån.

Husbanken gir retningslinjer om hvem som kan motta lånene, men behandling av søknadene skjer gjennom skjønnsmessig vurdering i hver enkelt kommune, skriver Finansavisen.

I løpet av fjoråret utbetalte kommunene til sammen 20 milliarder kroner i start- og grunnlån til unge og vanskeligstilte. Startlånene muliggjør boligkjøp for folk som ikke oppfyller kravet om 15 prosent egenkapital som Finanstilsynet innførte i 2011. Til sammen ble 10.000 boliger kjøpt uten egenkapital i fjor.

Korrupsjonsekspert og forsker ved Universitetet i Bergen, Tina Søreide, mener ordningen kan åpne for korrupsjon.

– Hvis lånene blir tildelt basert på et skjønnsmessig grunnlag uten at det i praksis er noen form for eksternt tilsyn, er det klart at det er fare for korrupsjon. Om kommuneledelsen selv ikke vurderer korrupsjonsrisikoen, og ikke selv har tenkt tanken en gang, kan det virke naivt, sier hun. (©NTB)