Kartlegger norske tunneler

Statens vegvesen kartlegger for første gang forfallet i samtlige tunneler langs norske riksveier.

De regionale veivesenkontorene har blitt bedt om å kartlegge standarden på hver eneste riksvei-tunnel i detalj. Dette innebærer en detaljkartlegging av omkring halvparten av Norges drøyt 1.100 tunneler.

Kartleggingen skal være ferdig til våren, når regjeringen legger fram Nasjonal transportplan (NTP), melder Stavanger Aftenblad.

– Dette er første gang det vil bli lagt fram en nasjonal oversikt over tilstanden i hver enkelt tunnel langs riksveinettet i Norge, sier Marius Hofseth, rådgiver i Vegdirektoratets tunnel- og betongseksjon.

Han mener behovet for rehabilitering av norske tunneler er stort.

– I disse dager holder Veivesenets regionavdelinger landet rundt på å utarbeide tiltaksplaner. Disse skal vise hva som må gjøres for å slette forfallet i hver eneste tunnel langs riksveinettet i deres fylke, sier Hofseth.

NAFs tunnel-ekspert, Egil Otter, sier forfallet i norske tunneler går på sikkerheten løs.

– I norske tunneler er det et stort etterslep når det gjelder behov for vedlikehold og oppgradering. Dette etterslepet går på sikkerheten løs, sier Otter, som i flere år har vært ansvarlig for NAFs EU-finansierte tunnelinspeksjoner i Norge. (©NTB)

Ole.Henrik.Tveten@ntb.no