2 milliarder kroner til ny utregning i fødselsnummeret

Skattedirektoratet foreslår at det skal brukes en ny matematisk formel for utregning av fødselsnummeret. Det vil koste over 2 milliarder kroner.

Befolkningsveksten gjør at med dagens system vil det være for få nummer i 2040. Derfor må systemet endres. Flere alternativ er vurdert. Nå har Skattedirektoratet klar en foreløpig anbefaling, skriver Aftenposten.

Det nye fødselsnummeret vil se helt likt ut, men det som foreslås endret er en matematisk formel for hvordan kontrollsifrene regnes ut.

– Det enkle svaret for meg og deg som bruker er at det ikke vil bli forskjell på nytt og gammelt fødselsnummer, sier direktør Jan Christian Sandberg i Skattedirektoratet til Aftenposten.

Han sier at hovedårsaken til at totalkostnadene blir høye er at det er et svært høyt antall systemer som vil bli eller kan bli påvirket.

– En betydelig andel av kostnadene vil være analyse av hva som må gjøres og test av at dette blir gjort riktig. Fødselsnummeret vil i mange tilfeller være en svært viktig komponent, for eksempel i offentlig saksbehandling. Her vil det ha store konsekvenser hvis en implementerer dette på feil måte, sier Sandberg til NTB.

Han viser til at bare i helsevesenet kan flere tusen systemer bli påvirket. Også systemer i kommuner, store statlige virksomheter og private virksomheter som bank og forsikring kan måtte foreta endringer i sine systemer.

Sandberg sier at det er betydelig usikkerhet knyttet til kostnadsanslaget.