Det mangehodede trollet

Bare i løpet av dagen har vi på bygg.no lagt ut flere saker som viser noen av de problemene den norske staten må gjøre noe med. Det ene hodet vet ikke hva det andre gjør. Det virker som de ulike departementer sysler med sitt. Det gjøres vedtak – men hvor er den overordnede, samlende plan?

Det vi har sett av saker på bygg.no i dag bare bekrefter det vi har hevdet lenge. Det er for mange hoder på det statlige trollet.

Vi har lagt ut en sak om at det vil koste 45 – 75 milliarder kroner for å ta igjen forfallet på fylkesveiene. Fylkesvegnettet i Norge er på totalt 44 200 kilometer. Beløpet som trengs for å ruste opp veiene, er kommet fram gjennom en kartlegging som Statens vegvesen har gjort i samråd med fylkeskommunene. Staten har overlatt ansvaret for veiene til fylkene, men hvor er pengene?

Som et lite paradoks til manglende penger til veivedlikehold bringer vi saken om gresset i Rogaland. 30 meter med den vernede planten dvergålegress må vike for ny bilvei gjennom Sømmevågen i Sola. Planten er vernet og skal flyttes til nytt sted. Prislappen for det er 20 millioner kroner, melder NRK Rogaland.

Og så har vi saken om Husbanken. Det er selvsagt hyggelig at lånerammene til Husbanken utvides. Det betyr at folk som ellers ville hatt problemer med å kjøpe egen bolig, fikk til sammen 16,7 milliarder kroner i boliglån i fjor. Nesten halvparten av pengene kom som startlån via Husbanken.

Byggenæringens markedsanalyseselskap Prognosesenteret er skeptisk til at staten har økt rammene til Husbanken, samtidig som egenkapitalkravet har økt til 15 prosent.

– Statens ene hånd vet ikke hva den andre gjør. Dette er ikke boligpolitikk, dette er mangel på boligpolitikk, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Vi er enig med Bjørn Erik Øye. Det er noe som ikke stemmer. De statlige hodene snakker ikke sammen.

Avdelingsdirektør Are Sauren i Husbanken forklarer at krav til egenkapital har bidratt til økt etterspørsel etter startlån. Han mener det er en målkonflikt når flest mulig skal ha anledning til å eie egen bolig, samtidig som man skal unngå boligprisvekst, utlånsvekst og høyere gjeldsgrad.

Det er greit at folk skal kunne eie sin egen bolig, men de må også ha råd til å bo der og de må kunne betjene sin gjeld. Se hva som skjedde i USA da alt raknet for bankene.

Slike saker som dette vi gjengir her viser at det er ikke bare et dilemma – dette viser at dagens regjering ikke makter å samordne sin politikk. Hvor er du samordningsminister - Karl Eirik Schjøtt-Pedersen???