Atlas Copco feirer 140 år

Atlas Copco feirer i dag 140 år. Dagen feires med en rekke aktiviteter over hele verden.

Kort om Atlas Copco

Atlas Copco er et industrikonsern med en verdensledende posisjon innenfor kompressorer, ekspandere og luftbehandlingssystemer, anleggs- og gruveutstyr, elektriske verktøy samt monteringssystemer.

Firmaet ble stiftet i 1873, er basert i Stockholm i Sverige og driver virksomhet i mer enn 170 land.

I 2012 hadde Atlas Copco ca. 39 800 ansatte og en omsetning på 90,5 milliarder svenske kroner (10.5 milliarder euro).

For å markere at det er 140 år siden Atlas Copco ble grunnlagt i 1873, vil konsernsjefen i Atlas Copco, Ronnie Leten, i dag ringe med bjellen som åpner NASDAQ-børsen i New York, USA. Atlas Copco er notert på NASDAQ OMX i Stockholm der selskapet er basert.

- Vi har vokst fra å ha aktiviteter kun i Sverige til å bli et multinasjonalt konsern med kunder i nesten 180 land og med egen virksomhet i 90 land. Vår visjon og våre verdier, derimot, har aldri blitt endret. Atlas Copco står for innovasjon, engasjement og samhandling. Det handler om å være i stand til å utvikle nye produkter og tjenester for å møte eller overgå kundenes behov, sier Ronnie Leten, konsernsjef i Atlas Copco.

Atlas Copco har til jubileet laget en hjemmeside der besøkende blant annet har tilgang til podcast og en e-bok som beskriver Atlas Copco´s spennende 140-årige historie.

- At vi i år feirer 140 år gir oss en fantastisk mulighet til å styrke vårt engasjemet og samarbeid med våre kunder og til å skape stoltehet blant våre ansatte og entusiasme for fremtidige muligheter. Vår historie har resultert i langsiktig industriell erfaring, i innovative og bærekraftige løsninger til eksisterende og nye kunder, leverandører samt nåværende og fremtidige ansatte» mener Ronnie Leten.

På Langhus, hovedkontoret i Norge og servicestedene rundt i Norge, vil Atlas Copco feire dagen med de ansatte. Dette blir det første av flere arrangementer i år for kunder og samarbeidspartnere i forbindelse med 140-årsjubileet.

I Norge har Atlas Copco fokusert på å hjelpe norsk industri, anlegg og gruver med produkter, systemer og servicetjenester med henblikk på å øke kundenes produktivitet og lønnsomhet. I etterkrigstiden var utstyr fra Atlas Copco i bruk for utbygging av vei, jernbane, kraftanlegg og industri over hele Norge. I 1956 byttet selskapet navn fra Atlas Diesel til Atlas Copco (som er forkortelse for "Compagnie Pneumatique Commerciale"), skriver Atlas Copco i en melding.

Da oljealderen nådde Norge ble Atlas Copco en betydelig leverandør til den nye industrien og leverte kompressorer, vinsjer og trykkluftverktøy til de nye oljeriggene. Med tiden har trykkluft som drivkilde blitt komplettert med også andre drivkilder, og i dag er hydrauliske Atlas Copco borvogner og tunnelrigger markedsledende. Samtidig har elektrisk drevet verktøy blitt en viktig del av Atlas Copco’s produktspekter.

I dag sysselsetter Atlas Copco over 190 personer i Norge, der mer enn 60 er basert ute i feltet, nær kundene.