Norsk tysk energisamarbeid

Norsk energiforsyning til Europa var blant temaene statsminister Jens Stoltenberg (Ap) diskuterte med sin tyske kollega Angela Merkel da hun hadde en lynvisitt til Norge onsdag.

– Tyskland er Norges viktigste partner i Europa. Tyskland er et land vi har svært gode forbindelser med, sa Stoltenberg da han åpnet pressekonferansen etter det timelange møtet i regjeringens representasjonsbolig.

Han passet på å høflig takke Merkel for at hun har vist så stor interesse for et samarbeid med Norge, og for vennskapet og samarbeidet de to statslederne har utviklet over mange år.

Miljø og sikkerhet

Som ventet ble det tatt opp flere temaer på møtet, ikke minst finanskrisen i Europa som er blitt en krise i arbeidsmarkedene, og om energisamarbeidet med Tyskland.

Det var ikke planlagt at avtaler skulle inngås, men, som NTB skrev tirsdag, må møtet ses i sammenheng med norske framstøt for å bli en betydelig større aktør i det europeiske kraftmarkedet.

– Vi hadde et veldig godt møte i dag. Vi har diskutert veldig mange ulike forhold, ikke minst energi. Norsk gass og norsk vannkraft er veldig viktig i samspillet med den tyske energien og den tyske energipolitikken, både for å sikre energisikkerhet – energiforsyning i Tyskland og Europa, men også for å sikre mer miljøvennlig energiforsyning med reduserte utslipp, sa Stoltenberg.

Tyskland har klart å være nærmest selvberget på fornybar energi, men når ugunstig vær og vind gjør at slik fornybar energi ikke er nok, skal norsk vannkraft kunne være løsningen, mener Stoltenberg.

Kraftkabel

– Tyskland får til imponerende resultater på fornybar energi, på vind og solcelle. Men det krever at man har vannkraft. Når det ikke blåser og ikke er sol, da trenger man en balansekraft og da er vannkraften svært godt egnet. Og det er enighet om å bygge en ny kraftkabel til Tyskland som vil gjøre det lettere å øke kapasiteten i kraftutvekslingen mellom våre to land, sa Stoltenberg.

Den økonomiske situasjonen i Europa var også et selvskrevent tema på møtet mellom Stoltenberg og Merkel. Stoltenberg ga EU og Tyskland stor anerkjennelse for at den økonomiske krisen i Europa er stabilisert.

– Det har bidratt til at den akutte faren for at land blir tvunget til å forlate eurosamarbeidet er blitt vesentlig redusert. Den akutte faren for at land ikke er i stand til å betjene gjelden sin er vesentlig redusert, sa Stoltenberg og pekte på den alvorlige endringen fra en finanskrise i bank-, finans og rentemarkedene til en krise i arbeidsmarkedene, med høy arbeidsledighet og lav økonomisk vekst.

Nord-Afrika og nord

Store og helt avgjørende temaer som hvordan man skal få ned den voksende arbeidsledigheten og skape mer konkurransedyktige industrier, ble også diskutert, ved siden av utenrikspolitiske utfordringer i Nord-Afrika, Syria og Egypt. Også Irans atomvåpenprogram var samtaletema. Det samme var nordområdene og Arktis og mulighetene som ligger i nord, både når det gjelder energi og ressurser.

Etter pressekonferansen sto middag på programmet, sammen med representanter for norsk og tysk næringsliv, og blant andre olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Deretter bærer turen rett tilbake til Tyskland for kvinnen som er blitt omtalt som verdens mektigste.