Fagforeninger tar betent pensjonsstrid til retten

Den betente konflikten om lukrative tilleggspensjoner i oljesektoren kan nå få sin endelige avklaring i rettssystemet.

Det er fagforeningene SAFE og Industri Energi som nå forbereder en rettslig prosess for å få svar på om Statoil hadde rett til å frata sine ansatte pensjonsordningen som sikret dem 66 prosent av sluttlønn fra fylte 62 år. Fagforeningene mener manøveren var et regelrett avtalebrudd.

Pensjonsordningen var riktignok nedfelt i et separat brev og ikke i tariffavtalene, men arbeidstakerforeningene hevder brevet er å anse som en del av enigheten i oppgjøret den gangen. De juridiske avdelingene i forbundene vurderer nå hvordan dette temaet best kan tas opp i rettssystemet.

– Selv om pensjonsrettighetene ikke ble en del av selve tariffavtalen i 1998, ble betingelsene nedfelt i et forpliktende brev. Uten dette på plass ville det ikke blitt enighet om tariffavtalen, sier Hilde-Marit Rysst og Leif Sande, ledere i henholdsvis SAFE og Industri Energi.

Streik og lockout

Konflikten førte til at 700 ansatte på sokkelen gikk ut i streik under tariffoppgjøret i fjor, fordi arbeidsgiverorganisasjonene mente pensjonsspørsmål ikke hørte hjemme i sentrale forhandlinger. De er forhold mellom de ansatte og den enkelte arbeidsgiver, mener arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass, tidligere Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Streiken ble stanset av myndighetene ved tvungen lønnsnemnd da arbeidsgiverne gikk til lockout. Norsk olje og gass står fortsatt på sitt og avviser at det i det hele tatt er grunnlag for søksmål.

– Vi mener fortsatt at de ansatte ikke har noen tariffmessige rettigheter knyttet til dette pensjonsspørsmålet, og det følger av det at det heller ikke er grunnlag for noen rettssak, sier direktør Jan Hodneland for arbeidsliv i foreningen til NTB.

Arbeidstakerne synes ennå ikke å ha bestemt seg for om det er foreningen som avtalepart som skal trekkes for retten, eller om det er hvert av de aktuelle selskapene.

Glad for rettssak

Også fagforbundet Lederne er klare til å saksøke oljeselskapene i kampen for gavepensjon, og jobber nå for å samordne seg med SAFE og Industri Energi.

– Uten pensjonsbrevet ville det blitt streik i 1998. Alle som var med, oppfattet at gavepensjonen ikke skulle tas vekk, og at eventuelle andre ordninger skulle drøftes mellom partene. Statoil har også vist til ordningen for eksempel ved ansettelser. Brevet om gavepensjon løste hele forhandlingene i 1998, og vi anser det som tariffestet, sier hovedtillitsvalgt Per Helge Ødegård i Statoil til Stavanger Aftenblad.

Sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industri Energi Statoil er glad konflikten endelig ligger an til å få en rettslig avgjørelse.

– Ja, vi har trykket på for en rettssak hele tiden. Som forening ønsker vi å være etterrettelig og stå bak de avtalene vi inngår. Når Statoil ensidig bryter pensjonsavtalen, og ikke vil reforhandle, må vi prøve saken rettslig, sier han. (©NTB)

Steinar.Schjetne@ntb.no