Må kutte 90 prosent transportutslipp for å nå miljømål

Store kutt i transportsektoren er nødvendig om de nordiske landene skal nå sine mål om klimanøytralitet i løpet av de fire neste tiårene.

Det internasjonale energibyrået (IEA) lanserte nylig rapporten "Nordic Energy Technology Perspectives", og ifølge rapporten er det mange tiltak som må plass for å nå målene, både innenfor kraftproduksjon, industri, bygg og transport.

De aller største kuttene må tas i transportsektoren, viser rapporten. Utslippene må ned med 90 prosent sammenlignet med i dag.

– Det er formidabelt, ikke minst når vi vet at klimagassutslippene fra transportsektoren er den største kilden til utslipp av klimagasser, og at utslippene øker, skriver Klif-direktør Ellen Hambro i en kronikk i Stavanger Aftenblad.

Hun mener det stiller store krav til ny nasjonal transportplan som skal behandles i Stortinget før sommeren.

– Transportplanen legger rammene for transportstrukturen de neste ti årene og er det viktigste dokumentet for å styre utviklingen av transporten framover. Vårt hovedbudskap er helt klart: Vi må redusere biltrafikken kraftig og flytte transport av personer og gods over på skinner, utslippsfrie biler og busser, og båt, skriver Hambro

Det betyr i sin tur at de økonomiske rammene for opprusting og utbygging av bane og kollektivtransport, må økes betydelig fra dagens nivå, og det må skje på bekostning av vei, mener Hambro.

I kyststatene Norge og Danmark fraktes hele 90 prosent av alt gods på veiene. Det er mye mer enn i Sverige og Finland og verden forøvrig, ifølge IEAs rapport. I Norge har klimagassutslippene fra godstransport på vei steget med 76 prosent fra 1990–2010.

– I et klimaperspektiv er det helt nødvendig å få mest mulig av dette godset over på jernbane og båt. Vi må bygge infrastruktur som motvirker denne trenden.

Les hele Hambros kronikk her.