Priser vi oss ut?

Til tross for at vi har et langt høyere kostnadsnivå i Norge enn i landene rundt oss, har vi inntil nå klart oss forbausende bra. Men nå begynner varsellampene å blinke. Det er derfor all grunn til å ta signalene alvorlig. Stadig flere kontrakter som tildeles av det offentlige, går til utenlandske selskaper.

Vi ser også flere av Statoils verkstedkontrakter går til utlandet. Hva gjør LO nå?

Vi vet at NHO nå ser alvorlig på at norsk økonomis konkurranseevne fortsetter å svekke seg. - Signalene vi får fra våre medlemsbedrifter er tydelige, kostnadsutviklingen må komme i takt med andre ledende industriland i Europa, sier NHOs Kristin Skogen Lund.

I dag ble den foreløpige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) lagt frem. Denne rapporten danner grunnlaget for lønnsoppgjøret i 2013. Her fremgår det at norske bedrifters konkurranseevne, målt i timelønnskostnader, svekket seg med tre prosent i 2012. Av dette kommer 1,4 prosent som følge av sterkere lønnskostnadsvekst i Norge enn hos våre handelspartnere. Resten av svekkelsen skyldes sterkere kronekurs.

Men en ting er lønn – noe annet er holdningene. Vi må ikke tro at vi nå er blitt så rike at vi kan leve som sheiker og grever. Skal vi beholde vår velstand trengs fortsatt hardt arbeid. Man må ha evnen og viljen til å stå opp om morgenen – og man må jobbe så lenge helsa tillater det.

Vi må effektivisere på alle plan – og skal det norske samfunnet være bærekraftig må vi bremse oppbygging av byråkrati. Vi må jobbe smartere – og så må vi for all del gjøre det enklere for bedriftene både å ansette og holde på folk.

Tallenes tale er klar: Det siste tiåret har konkurranseevnen svekket seg med 17 prosent samlet sett for norsk næringsliv. NHO-direktøren sier dette er alvorlig, og at situasjonen forverres av den tydelige todelingen i norsk økonomi.

For lønnstakere samlet ble den gjennomsnittlige årslønnsveksten fire prosent i 2012. For både industriarbeidere og industrifunksjonærer anslår TBU at årslønnsveksten er 4 prosent.

TBU anslår lønnsoverhenget fra 2012 inn i 2013 for industriarbeidere i NHO-bedrifter til 1 ¼ prosent. Prisutviklingen i 2013 er av anslått til om lag 1,5 prosent.

I 2012 var de relative timelønnskostnader i industrien i gjennomsnitt anslagsvis 61 prosent høyere enn hos handelspartnerne i EU. For industriarbeidere er disse kostnadene å være 64 prosent.