Kjøpesenter engasjerer

Utbyggingen av kjøpesenter engasjerer folk. Det viser ikke minst responsen etter at Aftenposten har slått dette stort opp. Det synes å være mange kandidater til Norges styggeste kjøpesenter. Men en ting er de arkitektoniske kvalitetene – noe ganske annet er at utbyggingen av kjøpesenter utenfor byene har drept byenes sentrum.

Mye kunne ha vært gjort annerledes dersom byene på en langt mer konstruktiv måte hadde løst sine kommunikasjonsproblemer. For folk flest er det blitt vanlig å bruke bil når man skal gjøre helgehandelen. På de store kjøpesentrene er det gratis parkering – og alt er opplagt på at det skal være lettvint.

Hadde man bygget underjordiske parkeringsplasser under butikkene i byene, og hadde man lagt opp til greie inn- og utkjøringsmuligheter også for biler i byene, ville mye være løst. Da ville mange bysentra igjen begynt å blomstre. Parkering i fjellanlegg kan være løsningen mange steder.

Mange er allergiske mot biltrafikk i byene, men her er det snakk om pest eller kolera. Skal byenes sentrum dø? Det synes ikke som om at dette opptar mange av by-politikeres hverdag og engasjement. En overordnet plan kunne løst mye.

Nå er det et kaotisk trafikk-mønster i mange byer. I og med at det mangler parkering under jord, parkeres det overalt. Ofte er dette til hinder for annen ferdsel og selvsagt helt ulovlig. Mange som kunne kjørt kollektivt tar også bilen på grunn av at tog og buss ikke er i rute – eller så er de så overfylte at mange vegrer seg for å reise på den måten. Skal man i tillegg ha med seg en masse varer forstår enhver at det kan bli problemer. Da blir det til at også de som bor i byene, legger handleturen utenom byene.

Aftenpostens reportasjer lørdag omtalte den kommende utstillingen  «Kjøpesenter – byens hjerte» som åpnes på Norsk Form i midten av mars.

Fotografene Ivan Brodey og Eirik Brekke har reist rundt til kjøpesentre over hele Norge. Utstillingen skal danne grunnlag for en ny debatt og mer fremtidsrettet planlegging av norske kjøpesenter.

Samme dag som Aftenpostens oppslag tok Morten Ragnøy Ednes, prosjektleder for byutvikling i Norsk Form, et kraftig oppgjør med utviklingen av kjøpesentre her til lands.

I en kronikk i Aftenposten omtalte han blant annet Brotorvet kjøpesenter ved E-18 i Bamble i Telemark som et skrekkens eksempel på hvor enkelt man kan ødelegge et sted bare man har ambisjoner nok.

I Byggeindustrien har vi gjentatte ganger tatt opp saker som går på kjøpesenterutbygging og hva som gjøres for å redde byenes sjel. I mange mindre byer og bygdebyer er det stille i sentrumsgatene. Det er dødt – og det synes vi er trist.