Gresk gullgruve angrepet etter miljøanklager

Cirka 50 personer med finlandshetter gikk søndag til angrep på et gullgruveanlegg nord i Hellas. Både bygninger og kjøretøy ble satt i brann.

Under aksjonen skal sikkerhetsvakter ha blitt bundet og dynket med bensin, før angriperne kastet brannbomber som satte fyr på utstyr, kjøretøy og kontorer. En vakt ble lettere skadd og brakt til sykehus. 27 personer ble pågrepet, men senere løslatt.

Gruva er under utbygging og ligger i Skouries nord på halvøya Halkidiki. Kritikerne mener gruvedriften vil føre til miljøødeleggelser i form av hogst, forurensing av grunnvannet, samt utslipp av kjemikalier som bly, kadmium, arsenikk og kvikksølv.

Gresk-canadisk

Gullgruva er eid av Hellas Gold, hvis moderselskap er canadiske Eldorado Gold. Gruveselskapet har fått tildel et området på 26.400 hektar land, hvorav 410 hektar består av skog.

Nesten alle trærne skal felles som følge av gruvedriften, og selskapet har lovet å plante skog igjen på stedet når arbeidet er ferdigstilt.

I september i fjor støtte demonstranter sammen med politiet ved gruva. Både lokale landsbyboere og miljøaktivister fra Thessaloniki deltok i demonstrasjonen som ble slått ned ved hjelp av tåregass.

SYRIZA-støtte

Flere personer ble pågrepet, og enkelte ble skadd, blant dem en parlamentariker fra det venstreorienterte partiet SYRIZA, som er nasjonalforsamlingens nest største parti.

I januar deltok hundrevis av miljøforkjempere i en demonstrasjon i Aten.

Miljøforkjempere har forsøkt å stanse prosjektet helt siden 2011 da Hellas Gold fikk tillatelse til å starte gruvedrift i området.

Prosjektet støttes av ordføreren i Thessaloniki og lokale myndigheter ettersom det er ventet å skape hundrevis av arbeidsplasser.

Arbeidsløsheten i Hellas er nå på over 26 prosent. (©NTB)