EU-stater vil skjerpe internasjonale skatteregler

Tyskland, Frankrike og Storbritannia lanserte lørdag et nytt initiativ for å hindre at store selskaper utnytter lovverk i ulike land til å betale så lite skatt som mulig.

Finansminister Wolfgang Schäuble fra Tyskland, Pierre Moscovici fra Frankrike og Storbritannias George Osborne mener det er på høy tid med samordnede internasjonale tiltak for å slå ned på selskaper som flytter virksomheten fra land til land for å kunne betale mindre skatt.

Initiativet støttes av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

– Lovlig

– Vi snakker om noe som er helt lovlig. Vi må endre loven, innrømmer OECDs generalsekretær Angel Gurria.

– Det å unngå dobbelt beskatning har i stedet blitt en måte å ha doblet skattefritak. Intet land kan gjøre dette på egen hånd, sa Gurria på en pressekonferanse i Moskva lørdag.

Den ble holdt i forbindelse med G20-møtet som brakte samme finansministre og sentralbanksjefer fra verdens 20 økonomiske stormakter – blant dem India, Brasil og Kina, i tillegg til en rekke vestlige land.

– Urettferdig

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble mener det er urettferdig at «multinasjonale selskaper er i stand til å bruke globaliseringen som et verktøy».

Britiske Osborne påpeker på sin side at lite er gjort med de internasjonale skattereglene siden de ble utarbeidet for snart 100 år siden.

– Dette betyr at skattesystemet ikke gjenspeiler hvordan internasjonale selskaper driver forretninger. Vi ønsker at næringslivet betaler de skattene vi har fastsatt i våre land. Og et land alene kan ikke få det til. Ikke noe land kan på egen hånd lage et internasjonalt skattesystem, sa Osborne.

Nettselskaper

Nettbutikken Amazon, internettgiganten Google og kafékjeden Starbucks har alle fått oppmerksomhet på grunn av sine skattestrategier i EU og andre europeiske land.

I fjor ble det blant annet kjent at Starbucks kun har betalt cirka 90 millioner kroner i britisk selskapsskatt siden 1998 – det til tross for at kafékjeden har tjent over 30 milliarder kroner på virksomheten.

Starbucks har nå gått med på å betale tilbake millioner i ekstra skatt.