OECD mener Norge får for lite igjen for pengene

Norge får for lite igjen for pengene vi bruker på skole, mener Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i Europa (OECD).

I en rapport som ble lagt fram fredag, skriver OECD ifølge Aftenpostenat Norge havner omtrent på gjennomsnittet i den internasjonale PISA-undersøkelsen, men at resultatene «er dårlige tatt i betraktning det høye utgiftsnivået».

OECD foreslår blant annet at vi legger ned skoler for dermed å dra nytte av stordriftsfordeler. Norge bør dessuten ansvarliggjøre lærerne gjennom økt informasjon om resultater, innføre skoleresultater som et ansettelseskriterium for lærere og forbedre lærerutdanningen.

Høyres utdanningspolitiske talsperson Elisabeth Aspaker mener blant annet at lærerne bruker for mye tid på andre ting enn undervisning. Høyre er dessuten positive til færre og større skoler.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) sier at det meste vi driver med i Norge er dyrere enn i andre land, og at bildet ville blitt omtrent det samme dersom man for eksempel så på eldreomsorg.

Til forslaget om å slå sammen skoler sier hun at det er opp til kommunene.

– De må avveie mange hensyn, men en del skoler kan bli for små, sier Halvorsen. (©NTB)