Statoil inn i britenes største felt på ti år

Statoil og samarbeidspartnere har fått grønt lys til å starte den største utbyggingen på britisk sokkel på ti år.

Investeringsplanene for tungoljefeltet Mariner er på over 7 milliarder amerikanske dollar, eller vel 40 milliarder norske kroner. Feltutbyggingsplanen ble godkjent av det britiske departementet for energi og klimaendringer fredag, opplyser Statoil.

Statoil forventer å starte produksjonen fra Mariner i 2017, og feltet ventes å produsere i 30 år. De første tre årene er den gjennomsnittlige produksjonen anslått til om lag 55.000 fat olje per dag.

– Ledende rolle

– Nordsjøen er et kjerneområde for Statoil. Vi ser fram til å ta en ledende rolle i en videre utbygging av den britiske delen av bassenget, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Selskapet opplyser at driftsorganisasjonen for Mariner blir etablert i Aberdeen. Prosjektet vil skape over 700 varige fulltidsstillinger i regionen.

Feltet vil bli bygget ut med en produksjons-, bore- og boligplattform med et stålunderstell, 50 aktive brønnslisser, og en flytende lagerenhet med kapasitet til 850.000 fat olje.

Shetland

Siden Statoil kom inn i 2007 har selskapet utviklet en ledende tungoljeposisjon i området som operatør med en eierandel på 65,11 prosent i Mariner og 81,6 prosent i Bressay-feltet, der den endelige investeringsbeslutningen skal tas i løpet av året.

Mariner-feltet ligger på den østlige Shetland-plattformen i den britiske delen av Nordsjøen, om lag 150 kilometer øst for Shetlandsøyene.

Statoil kjøpte 44,44 prosent av Mariner fra Chevron i 2007, og overtok samtidig operatøransvaret. Tre år senere kjøpte Statoil ytterligere 20,7 prosent fra Nautical Petroleum.