Utvalg ser på tomtefeste etter statens tap i Strasbourg

Regjeringen setter ned et utvalg for å gå gjennom tomtefesteloven. En gruppe grunneiere fikk i fjor medhold mot staten i Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD).

Utvalget ledes av Kåre Lilleholt , professor i privatrett ved Universitetet i Oslo. Det skal fram til 1. oktober gjennomgå paragraf 33, som omhandler forlengelse av feste for bolighus og fritidshus.

300.000 slike kontrakter løper i Norge i dag. Justis- og beredskapsminister Grete Faremo påpeker at det haster for både de mange festerne og grunneierne at en ny lov kommer på plass raskt.

– Dette skal være en bred og uavhengig gjennomgang som skal balansere begge parters interesser. Men de har en kort frist, slik at vi kan få på plass en lovendring innen den midlertidige loven om forlengelsesrett går ut 1. juli 2014, sier hun til NTB.

– Utydelig dom
Endringen i 2004 som innebar rett til å forlenge kontraktene på gamle vilkår, uten tidsbegrensning, fikk et bredt flertall i Stortinget. Høyesterett var også enig, men grunneierne som førte saken videre, fikk omsider medhold i Strasbourg.

– Vi må jo bare forholde oss til dommen, men den er ikke tydelig på hva som er et riktig rettslig regime for dette spørsmålet, sier Faremo.

Hun vil ikke forskuttere og si om løsningen kan være en jevnere fordeling av verdistigningen mellom partene, når langsiktige kontrakter skal fornyes.

I utvalgets mandat heter det at de skal vurdere bredt eiernes adgang til å kreve nye vilkår for feste, samt tilbakevirkning. Det skal samtidig sikre de boligsosiale hensynene som er grunnlaget for tomtefesteloven.

Vil ha utbytte
Det er skepsis fra begge parter til dagens regler. Tomteeierne mener de ikke får noe utbytte av verdistigningen på eiendommer de selv eller tidligere generasjoner har festet bort.

Festerne på sin side mener ordningen har gitt eierne god avkastning uten at de har behøvd å dyrke eller pleie eiendommene. De er lei av at stadig flere bortfestere har gått rettens vei for å få mer utbytte, og påpeker at en bortfestet tomt er unndratt fra normale markedsmekanismer.

Tomtefesterforbundet frykter også høyere festeavgift, og vil avskaffe hele ordningen i dagens form.

Raskt og balansert
Faremo understreker at det er reglene for forlengelse av feste som Lilleholt-utvalget skal se på – ikke forlengelsesretten i seg selv.

– Tatt i betraktning at begge parter er misfornøyde med loven i dag, hvorfor skal ikke utvalget gå gjennom hele tomtefesteordningen?

– Synspunktene du nevner, er et uttrykk for at dette er et spørsmål som opptar svært mange. Derfor er det viktig at vi får et balansert regelverk på plass så snart som mulig, svarer Grete Faremo.