Vikarbyrådirektiv kan gi utenlandske entreprenører fordeler

Det nye vikarbyrådirektivet som ble innført ved nyttår har allerede ført til et prishopp på innleie av arbeidskraft.

– På noen felt har det vært snakk om en justering på rundt fem-seks prosent, andre steder mer. Men for mange av våre medlemmer har justeringene vært små, siden de lenge har forholdt seg til norske lønns- og arbeidsvilkår. Har man derimot leid inn personell fra utenlandske bemanningsselskaper som ikke har tatt hensyn til norsk lønnsnivå, blir nok prisøkningen kraftig, sier Even Hagelien i NHO Service til Byggeindustrien.

LES OGSÅ: - Noen har skutt seg selv i foten!

- Strid om innleie av arbeidskraft

Bemanningsbransjens medlemsorganisasjon forsøkte før jul å få regjeringen til å utsette vikarbyrådirektivet, uten at de fikk gehør for sine ønsker. I stedet ble vikarbyrådirektivet innført som planlagt 1. januar i år.

– Vi tror fremdeles det mest fornuftige hadde vært utsettelse eller en overgangsordning, siden det over en kort periode er lagt en svært tung byrde på den administrative kapasiteten i bransjen. Men vi er imponert over hvordan bedriftene har håndtert utfordringene, sier Hagelien.

Usikkerhet i næringen
Men fremdeles er det usikkerhet i næringen. Daglig tikker det inn spørsmål til NHO Service om praktiske problemstillinger knyttet til direktivet. Først og fremst er det tolkningen av likebehandlingsprinsippet som skaper hodebry for både bemanningsbyrå og kunder. Mange tror prinsippet er at alle arbeidsforhold skal likebehandles.

– Det er ikke riktig. Likebehandlingsprinsippet går ut på likebehandling innen et avgrenset område som er uttømmende regulert i loven. Oppsigelsesregler og permisjonsrettigheter vil derfor normalt falle utenfor likebehandlingsprinsippet, mener Even Hagelien.

Konkurransevridende
Men til tross for at overgangen ser ut til å ha gått bedre enn NHO Service fryktet i månedene før jul, er Hagelien nysgjerrig på hvordan det nye direktivet vil slå ut innenfor bygg- og anleggsnæringen.

– Vi er særlig spent på om det nye regelverket vil virke konkurransevridende i favør av utenlandske entreprenører, siden noen utenlandske aktører vil kunne levere i Norge på grunnlag av hjemlandets regler. Dette er selvsagt først og fremst krevende for norske entreprenører, men også for bemanningsbedrifter som leverer til disse bedriftene vil kunne merke konsekvensene dersom utenlandske aktører får styrket sin tilstedeværelse i det norske markedet, sier Hagelien.

NHO Service forventer at direktivet kan føre til en liten nedgang i markedet i 2013. Men så langt holder etterspørselen etter kvalifisert arbeidskraft seg høy.

– Vi har god tro på at markedet vil møte det nye regelverket på en måte som sikrer fortsatt stor aktivitet i bemanningsbransjen, men er fortsatt innstilt på at første halvår 2013 vil være utfordrende. Vekst i første halvår 2013 sammenliknet med første halvår i fjor vil derfor bli en positiv overraskelse. Realistisk sett mener vi at man bør være fornøyd om man klarer å oppnå tilsvarende volum som i 2012, sier Hagelien.