Vil ha overdådig hotellstil hjemme

Nylig åpnet Petter Stordalen hotelldrømmen The Thief i Oslo. Hotellets stil reflekterer et trendbilde vi er i ferd med å gå inn i, nemlig overdådighet, ifølge ifi.no.

– Det overdådig blanke og glitrende møter moderne design, oppsummerer Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør/ifi.no.

Dette sees også i markedet for tapet. De nye tapetene kan gi en eksklusiv følelse. Veldig mange tapeter reflekterer nemlig litt lys.

Mønstre som skinner
Torhild Rustenberg, konseptsjef for vegg hos Storeys, kan fortelle at skimmer også finnes i deres nye bok Geo.

– Hele kolleksjonen er tolkninger av geometriske mønstre, skapt i form av skimmer, metallisk blekk eller med glitterblekk. Dette sees igjen i sirkler og andre former, det vil si mønstre som skaper mønstre, forteller hun.

Storeys har også en barnebok som heter Little Star, et ensfarget tapet med glitter.

– Glitter er veldig populært, særlig i tapet med mønster. Vi selger mer farger nå enn vi gjorde for et par år siden, og i mer vågale mønstre, forteller hun.

Tapet med dybde
En klassiker innen dette segmentet er Ouverture. Et ton-i-ton-tapet der en del av mønsteret er matt og en del har skimmer. Mens en annen populær tapetkolleksjon er Halo som har mønstre i glassperler og bakgrunn i perlemorseffekt.

– Skimmereffekter er med på å gi tapetene dybde. Skimmertapet er veldig mye brukt i stuer, eller steder der man ønsker en effektvegg. Mørkt tapet vil ikke synes annet enn matt, derfor er det lurt å bruke mye lys for ekstra effekt, sier hun.

Rustenberg kjenner til at det er en trend å skape hotellatmosfære i hjemmet.

– Vi er litt tøffere i materialbruken enn vi har vært på lenge. Vi følger en mønstermiks og har større kontraster, som en kan ha på kule hoteller. Det er en inspirasjonsfaktor som mange tar med seg hjem. Flere inspireres også av blogger og det sosiale nettverket Pinterest. Samtidig er nordmenn veldig glade i naturen, og dertil naturmaterialer. Aurora er en populær kolleksjon som kombinerer skimmer og natur, informerer Rustenberg.

Metallisk vår
Tapetleverandøren Borge ser de metalliske effektene i tapet komme for fullt denne sesongen.

– Det er mye gull, kobber og messing. De varme metalliske tonene, sier Birgit Torkildsby, som er produktansvarlig hos Borge.

Hun legger til at sølvskimmer fortsatt er med. De har mange tapeter med skimmer, uten å være rene skimmertapeter.

På Gave & interiørmessen lanserte de ti tapetbøker. Kolleksjonene hører inn under vårsortimentet.

– De opplagte bruksrommene for skimmertapet er stue og soverom, de litt luksuriøse rommene. Men man kan ha det overalt, ikke bare i tunge, ærverdige miljøer. Det en bør passe på er å lyssette veggen, og plassere noen takspoter mot den, tipser hun.

Også i barnekolleksjonen glitrer det. Både rosa og sort tapet med skimmer.

De metalliske fargene har også gjort sitt inntog hos INTAG.

– Alle leverandørene har vel litt «glam» i seg, sier salgssekretær Camilla Jacobsen og trekker fram den belgiske tapetleverandøren Omexco som særlig kreativ blant annet innenfor dette feltet.

Omexco lager stentapeter og har også perlemor på tapetet.

– I en av de siste bøkene fremstår blant annet perlemortapetet nærmest som et lite smykke på veggen. Det som er så fantastisk med perlemorstapetet er at når du får sol på det, så skinner det, forteller Jacobsen.

Hun legger til at det likevel kan brukes mange steder.

– For eksempel er det pent i stuen. Tapet med kråkesølv som er en grovere variant er brukt mye over kjøkkenbenken. Da lakkerer en tapetet selv for at det skal tåle en røffere bruk, sier hun.

Gulltapet har de også.

– Flere av leverandørene våre har gulltapeter. Det fra Omexco er helt vakkert, avslutter hun.

Denne våren går tapetnyhetene i flere retninger.

Én av tapetnyhetene fra Eijffinger er kolleksjonen Ibiza. Inspirasjonen er hentet fra den fargeglade øyen i Middelhavet. Den har håndmalte blomster og fargerik batikk blandet med blendende hvitt.

– Det gir et hjem med positiv energi, sier Marthe Helstad, markedsansvarlig hos Astex.

En annen nyhet fra Astex er tapetkolleksjonen Luz, en mer eksklusiv kolleksjon hvor vi finner de mørke, støvete fargene.

– Dette er en sofistikert og eksklusiv kolleksjon. Her finner du tapet med ulike teknikker med bruk av folie, skimmer og glassperler. En spennende kolleksjon hvor mønstrene er mer geometriske. Og det matte mot det blanke spiller en vesentlig rolle, sier Helstad.

Helstad tror at skimrende tapet har kommet for å bli.

– Skimrende tapet passer overalt. De gir liv til rommet og forandrer seg alt ettersom hvordan lyset treffer. Et tapet som har stor glans i tapetboken kan virke helt flatt på veggen om ikke lyset treffer riktig. Her kan man derfor tørre å være mer ekstrem for å oppnå ønsket resultat, sier hun.

Hun legger til at de varme nyansene ser ut til å ta mer og mer over for den kjølige paletten.

– Gull, kobber og bronse er farger som er «hotte» nå!

Markedsansvarlig i Astex anbefaler å holde tapetene unna våtsonene på kjøkkenet og i yttergangen, da de kan være ganske sarte og er mer utsatt.

– Jeg ville også hatt dem i et rom med masse dagslys for å få fram den fantastiske effekten som lyset gir, mens de mørke, sotete fargene kan passe ekstra godt til soverommet og få det til å se riktig «chic» ut. Husk å komplettere med tekstiler, samt gardiner hengende ned til gulvet for å understreke den eksklusive «looken», sier hun.