Veidekke må legge om asfaltvirksomheten

Til tross for at Veidekke er den største aktøren, tjener ikke entreprenørselskapet nok penger på asfaltvirksomheten.

Marginene er rett og slett for små. Den omleggingen som har skjedd i permitteringsreglene, har også ført til arbeidskontrakter med de nærmere 600 timelønte som over tid ikke er bærekraftige.

Dette kom frem på den pressekonferansen som Veidekkeledelsen hadde i dag. Det meste går på skinner i Veidekke – og nå øker marginene igjen etter den katastrofale nedgangen man fikk etter finanskrisen. Men i industridivisjonen går det dårlig – og spesielt gjelder det innen asfaltvirksomheten.

I asfalt hadde man i 2012 driftsinntekter på vel 2 milliarder kroner, men resultatet før skattekostnad er på minus 7 millioner kroner. Det er også variasjoner i lønnsomheten fra distrikt til distrikt.

Konkurransen er tøff, men skal man fortsette i asfalt må lønnsomheten opp. Når det gjelder pukk, hadde man til sammenligning 33 millioner i resultat av inntekter på 391 millioner kroner. I veivedlikehold var resultatet 12 millioner av inntekter på 767 millioner kroner.

I asfalt er det en omsetningsnedgang på 10 prosent. Det er stor prisnedgang i enkeltregioner.

I Veidekke er det tradisjon for at man gjennomfører tiltak når man ser at noe ikke fungerer. Det gjorde man i veivedlikeholds-divisjonen som i likhet med de fleste andre private entreprenører, var en katastrofe de første årene.

Entreprenørdriften ble trukket frem
På pressemøtet ble entreprenørvirksomheten i Norge spesielt trukket frem. Det var Dag Andresen som kjørte denne presentasjonen. Entreprenørvirksomheten som var grunnlaget for å starte  Veidekke, utgjør fortsatt 55 prosent av hele virksomheten som i fjor passerte 20 milliarder kroner.

Skjønt presentasjonen startet som alltid med at Terje R. Venold presenterte HMS-tallene.  Dessverre  opplevde Veidekke også i fjor dødsulykker. Det er også et økt antall skader. Sykefraværet gikk ned i alle land, i Norge fra 5,6 prosent til 4,9 prosent.

Virksomheten øker sterkest i Norge
I fjerde kvartal var det en omsetningsvekst på 8 prosent, hovedsakelig i Norge. Ordrereserven ligger stabilt på 16,5 milliarder kroner. Neste år regner man med en vekst på 4 prosent i Norge og 0 prosent opp i Sverige.

I Norge har omsetningen i Entreprenør økt med 10 prosent. Veksten har vært spesielt god i  storbyene. Nå begynner marginene å øke igjen etter at de falt dramatisk etter finanskrisen. Bunnåret var i 2011 da man knapt endte på 2 prosent. I fjor kom man opp på 3,1 prosent av driftsinntekter på vel 11,4 milliarder kroner.  Det er fortsatt svakt i anlegg. En av flere årsaker er at mange ansatte som tidligere var engasjert på store industriprosjekter, ble flyttet over på veianleggsprosjekter. Men dette er to ulike verdener, og dette har kostet Veidekke penger.

Dag Andresen sa at ut fra en rent økonomisk synsvinkel så burde man satset langt mer på boligbygging i storbyene slik markedet er nå, men i Veidekke har man tradisjon for å være med i alle deler av næringen. Det er viktig å ta vare på kompetansen for de ulike prosjekttypene. Det er for øvrig 1 277 boliger i produksjon nå, 71 prosent av disse boligene bygges i Norge.

Markedet har en evne til å skifte over tid, og da er det viktig at man har den kompetansen som man trenger.

 

Les ellers de andre sakene vi har lagt ut om Veidekke-resultatet på bygg.no i dag.