Oljebransjen inntar ubåtbase i Tromsø

Under den kalde krigen snek amerikanske atomubåter seg inn her for vedlikehold og forsyninger. Nå skal oljerigger overta arenaen på marinebasen Olavsvern.

Det er klart etter at investorgruppen som fikk tilslaget på marinebasen Olavsvern, torsdag presenterte sine planer for det tidligere forsvarsanlegget.

Arbeidsplasser
– Vi er bare i startfasen, men på Olavsvern skal det skapes mange arbeidsplasser. Når private interessenter overtar, vil det få ringvirkninger både for Tromsø, regionen og landsdelen, sier eiendomsinvestor Gunnar Wilhelmsen som til nå har frontet overtakelsen av Olavsvern.

På en pressekonferanse i Tromsø torsdag kunne Wilhelmsen avsløre hvem som er med på spleiselaget som etter alt å dømme overtar basen for 38,1 millioner kroner. Med i investorgruppen er blant andre selskapet PSW Rig Service, presidenten i redningsselskapet, Lars Hellandsjø og direktør Hans Olav Karde og kommunikasjonssjef Kjell Kolbeinsen i Sparebanken Nord-Norge.

– Alt som skal til
– Oljebransjen er på vei nordover. Olavsvern utenfor Tromsø har alt som skal til for å kunne bygge opp et subsea-senter for vedlikehold av rigger, sier Hellandjø.

Daglig leder i PSW Rig Servive, Oddbjørn Haukøy, sier det er etterspørselen blant kundene som gjør Tromsø til et svært attraktivt sted for å drive riggservice.

– Du sparer seilingstid som er helt sentralt for rigger i Barentshavet som har behov for mindre oppdrag. På Olavsvern kan det også utføres større operasjoner som klassifisering av riggene som skal utføres hvert femte år, sier Haukøy.

Billigsalg
Nyheten om at den profilerte eiendomsinvestoren Gunnar Wilhelmsen fikk kjøpe marinebasen til drøyt en tredel av verdivurderingen fra Skifte Eiendom på 105 millioner kroner, har skapt reaksjoner. Blant annet har Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Øyvind Korsberg krevd en ny budrunde.

NATO og Forsvaret har investert nærmere 4 milliarder kroner i anlegget i Ramfjord, ifølge Aftenposten. Eiendommen er på nesten 1.000 mål og omfatter blant annet et 25.000 kvadratmeter stort fjellanlegg med ubåtdokk. I tilknytning til basen er det en godt vedlikeholdt bygningsmasse på til sammen 13 mål.

40 interessenter
Wilhelmsen understreker at salget må endelig godkjennes av Forsvarsdepartementet.

– Jeg tror at en viktig årsak til at vi fikk tilslaget er at vi er en aktør som vil gjøre bruk av hele anlegget. Skifte sendte ut prospekt til rundt 40 aktører. Mange av dem hadde bare planer for deler av anlegget. Vi er i kontakt med flere av disse interessentene, sier Wilhelmsen.